Optuženi se izjasnili da nisu krivi za ubistvo Olivera Ivanovića
12/02/2020 10:34|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1188 |
|

 

Glas Amerike, 12.02.2020. - Posle više od dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, u Osnovnom sudu u Prištini danas је nastavljeno pripremno ročište optuženima koji se terete za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića - Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, nakon što je pročitana optužnica, izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu - ubistvo Olivera Ivanovića. Nedeljko Spasojević i Žarko Jovanović priznali su krivicu samo za ilegalno posedovanje oružja.

U optužnici koju je pročitao tužilac Bljerim Isufaj navodi se da su svi okrivljeni delovali kao organizovana kriminalna grupa, sa strukturom i hijerarhijom, koja nije formirana slučajno, već deluje od 2011. godine.

Osim ovih šestoro Srba iz Severne Mitrovice za učešće u ubistvo Olivera Ivanovića pominje se i kriminalna grupa koju vode Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, koji su u bekstvu.

„Ova grupa je izvršila krivična dela teškog ubistva, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, zloupotreba službene dužnosti, izazivanje opšte opasnosti Republike Kosova. Okrivljeni su izvršili inkriminirajuće radnje, konkretno za pomenutu grupu, prilikom radnje ove organizovane kriminalne grupe rezultirala je pogibijom Olivera Ivanovića“, kazao je tužilac Bljerim Isufaj.

Odbrana optuženih je pre čitanja optužnice imala primedbe na činjenicu da im nisu dostavljeni svi dokazi, pre svega video snimci sa nadzornih kamera u slučaju Silvane Arsović i Marka Rošića. Tvrde i da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili umešanost optuženih u krivično delo koje je za cilj imalo ubistvo Olivera Ivanovića.

„U optužnici nije naznačeno uopšte vreme, mesto, način izvršenja krivičnog dela i po mom stavu i stavu mog kolege koji je to danas na sednici obrazlagao, smatram da ovakvu optužnicu treba odbaciti kao nedozvoljenu“, kazao je Dejan A. Vasić, advokat optuženog Dragiše Markovića.

Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića, koji je od 23. novembra 2018. godine u pritvoru, tvrdi da je njegov klijent optužen na osnovu nerelevantnih dokaza. Haljimi je za svog klijenta zatražio meru kućnog pritvora ili oslobađanje uz kauciju od 15.000 evra.

„Nepravda je što bez ikakvog dokaza, jer ja sam naveo tamo u sudnici, da na osnovu dva papira koji se ne mogu smatrati dokazima, moj branjenik se drži pod sumnjom da je pomagao izvršenje krivičnog dela“, kazao je Haljimi.

Naredna rasprava će biti održana 16. marta u 10 sati.

Oliver Ivanović ubijen je ispred svojih stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici 16. januara. 2018. godine.

 


Komentari posetilaca