Oskrnavljen spomenik Lazara Vučkovića
10/01/2014 14:13|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2582 |
|

Spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova oskrnavljen  je pre dva dana u Gornjem Selu, kod Prizrena, a pesnikova bista je odnešena. Policija sumnja da je motiv materijalna korist.

Spomenik Lazara Vučkovića u Gornjem selu kod Prizrena ostao je čitav i u mnogo težim vremenima. Niko ga nije dirao ni 1999. godine ni tokom martovskog nasilja 2004 godine. Kad se najmanje očekivalo na Božić 2014. odnesena je bista. Lazarev rođeni brat, Slobodan Vučković, koji je sada povratnik u Gornjem Selu kaže da je dan pre Božića obilazio spomenik i da je bista bila na svom mestu.

“Ovo je tu  skoro 50 godina, Lazar mi je bio rođeni, ja sam tu živim u Gornje Selo, obilazim skoro svakog dana ovo groblje i do sada se nije desilo što se ovo sada desil”, rekao je za Glas Amerike Slobodan Vučković .

U Gornjem Selu kod Prizrena pre rata je živelo 70, a danas živi osam srpskih porodica.

“Uništeno je ono što je već ostalo, živi su otišli nažalost, u Gornjem Selu, gde je 70 porodica živelo do 99. godine iza rata su svi morali da se sklone, da odu u centralnu Srbiju. Povratničkih porodica je jako malo a zašto ih je malo,evo vidi se iz ovih razloga, vidi se iz ovoga svega što se dešava”kaze Zoran Boškoćević predsednik opštine Prizren koja na Kosovu funkcionise u sistemu Republike Srbije.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša rekao je u telefonskoj izjavi za Glas Amerike  da je policija izvršila uviđaj i da je kako kaže motiv ove pljačke najverovatnije materijalna korist i da se sumnja da je bista odneta zbog materijala od kojeg je ona napravljena.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije oštro je osudila skrnavljenje  spomenika srpskog pesnika Lazara Vučkovića i zatražila od međunarodne zajednice zaštitu Srba, njihove imovine i spomenika. Iz Kancelarije podsećaju da je samo pre desetak dana, nedaleko od ovog mesta, u selu Drajčići, počelo rušenje srpske škole, stare više od jednog veka.

Na Kosovu se tradicionalno svake godine održavaju "Književni susreti Lazar Vučković", jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Pesnik Lazar Vučković je stradao 1966. godine zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru. Radio je kao novinar pristinskog "Jedinstva".
 


Komentari posetilaca