OVO NISU IZBORI, OVO JE UCENA
21/09/2013 09:02|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1970 |
|


Medija centar Čaglavica, 19.09.2013.godine – „Izborna ponuda i uticaj Beograda na lokalne izbore na Kosovu“, tema je debate, koja je održana u Medija centru u Čaglavici, u okviru projekta „Srpsko-srpski dijalog“. Sa 14 osoba, oba pola, različitog uzrasta i stepena obrazovanja, razgovarala je prof. dr Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova. 
   Učesnici debate imaju različita mišljenja o tome, što je za kosovske lokalne izbore prijavljeno preko 30 srpskih lista, političkih partija i građanskih inicijativa. Većina misli da je to znak da više ljudi želi da učestvuje u demokratskim procesima i donošenju odluka, ali bilo je i mišljenja da to razjedinjuje i slabi srpsku zajednicu i da je ovoliki broj prijavljenih lista, znak političke nezrelosti, kako kosovskih Srba, tako i države  Srbije. I pored izražene sumnje da se na izbornim listama nalaze najkvalitetniji predstavnici srpske zajednice, učesnici debate se nadaju da će građani imati mogućnost da među velikim brojem kandidata, izaberu one koji će zastupati interese zajednice, a ne svoje lične. Dok jedan mali broj učesnika debate misli da je podrška Republike Srbije jednoj političkoj opciji, suprotna demokratiji, većina smatra da je to znak da Srbija stoji iza kosovskih Srba i da će i dalje biti garant njihovog opstanka na ovim prostorima. Iako učesnici debate koji žive južno od Ibra misle da na izbore treba masovno izaći, ipak su uplašeni za svoju budućnost i ne znaju šta ih tačno čeka posle 03. novembra. Ono što ih najviše plaši, jeste, da li će institucije Republike Srbije i dalje nastaviti da ih finansiraju, kroz plate i socijalna davanja. Iako većina misli da bi trebalo podržati listu koju podržava i država Srbije, ipak se plaše, da za njih neće da bude dobro, bilo koja lista da pobedi. Ukoliko pobedi „srpska lista“, učesnici debate misle da će srpskim opštinama biti znatno smanjen budžet od strane Vlade Kosova, a ako ne pobedi, onda će se prekinuti finansiranje iz Beograda. 
   Veliki pritisak Evropske Unije i ekonomski oslabljena Srbija, glavni su razlozi zbog čega ceo državni vrh Srbije, baš sada poziva Srbe da izađu na lokalne izbore na Kosovu, misli većina učesnika ove debate.
   Učesnici debate sa severa  misle da većina građana iz četiri opštine sa severa Kosova neće izaći na kosovske izbore i pored poziva celokupnog državnog vrha Srbije, kao i Međunarodne zajednice. Srbi sa severa Kosova nisu zadovoljni Briselskim sporazumom, misle da on u ovakvom obliku nije dobar i da se njegovom implementacijom, oni na silu prevode iz srpskih, u kosovske institucije, kojima oni ne veruju i ne žele da budu njihov deo. Gubljenje radnih mesta će izazvati tihi egzodus Srba, a ukoliko ne bude adekvatno rešeno pitanje finansiranja, sever Kosova bi mogao osvanuti sa barikadama i blokadama, smatraju učesnici debate sa severa Kosova.
   Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova, misli da će ovoliki broj srpskih lista povećati izlaznost birača, ali da i pored mnogo lista, na njima nema mnogo kvaliteta. Ipak, ne treba gledati imena, već onu listu, iza koje stoji, prvenstveno,  projekat  Zajednice srpskih opština. Kao najveći problem, Trajkovićeva vidi albanizaciju srpskih sredina, koja se dešavala pod okriljem sadašnjih lokalnih vlasti i koju naredna vlast, mora hitno zaustaviti. 
   Iako nema mnogo prijavljenih kandidata na severu Kosova, Rada Trajković misli da će oni koji budu izabrani, biti prihvaćeni i legalizovani i od strane Beograda, i od strane Prištine i od strane Međunarodne zajednice. Po njenim rečima, ovo je trenutak kada će  prestati da postoji podela na Srbe, ispod i iznad reke Ibar.  
   Najvećim problemom i najvećim razlogom za brigu, doktorka Trajković smatra, institucionalni izlazak države Srbije sa Kosova i integraciju u kosovski sistem koji će se dogoditi odmah posle izbora. Odlazak srpskih institucija sa Kosova, uvek je povlačio i odlazak stanovništva i zato se mora pronaći mehanizam koji će sprečiti iseljavanje Srba sa ovih prostora, smatra doktorka Trajković. Kao najveći kvalitet ovih lokalnih izbora, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, Rada Trajković, vidi prestanak monopola na predstavljanje kosovskih Srba, od strane Samostalne liberalne stranke.
 
Detaljan izvestaj o debati povodom predstojećih lokalnih izbora na Kosovu možete pronaći na www.medijacentar.info u sekciji Srpsko - srpski dijalog.
 
 

Komentari posetilaca