Paljokaj: Srbija mora da prizna Kosovo ako hoće u EU
15/11/2016 15:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1272 |
|


Dopisnik prištinskog lista Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Augustin Paljokaj rekao je u emisiji Slobodno srpski  da se dijalog Beograda i Prištine u Briselu pretvorio u maraton kome nema kraja.

“Čak i u maratonu znate koliko se trči,  ali ovo će biti maraton bez određenog roka. Mislim da će se dijalog nastaviti još barem 10 godina, a na početku je rečeno da je cilj poboljšanje života građana. Nama je doslovno jedan od ključnih čoveka u tom dijalogu od strane Evropske unije rekao da će on da bude srećan kad vidi nekog od Albanaca sa Kosova da prodaje cveće ili krompire u Srbiji i tad će videti da je ovaj dijalog dao rezultate”, rekao je Paljokaj. 

Govoreći o donošenju Zakona o Trepči od strane Prištine i poništavanja od strane Beograda, Paljokaj je rekao da evropska administracija tome nije dala poseban značaj.

“Nisu bili zatečeni, ali su pokušali da na to uopšte i ne reaguju. Međutim, kad su već reagovali, rekli su da očekuju da će se unutar Kosova odvijati dijalog o tome, odnosno da će se to dogovorom rešiti, i da je Trepča važno pitanje za Kosovo, čime su zapravo i službeno rekli da je Kosovo to koje će morati rešiti pitanje Trepče.  Brisel ne bi hteo da se bilo koje pitanje, a kamoli Trepča, otvori u dijalogu pre nego što vidi kakva će biti sudbina onih dogovora koji su do sada postignuti”, kazao je Paljokaj.

Odluku Vlade Srbije da poništi Zakon o Trepči smatra beznačajnom.

“To znači isto kao što je Beograd bio poništio proglašenje nezavisnosti Kosova”, ocenio je dopisnik Koha ditore iz Brisela. 

Paljokaj smatra da će Srbija morati da prizna Kosovo, ako hoće u Evropsku uniju.

„Imate u pregovaračkom okviru Evropske unije u pregovorima sa Srbijom uslov,  normalizacija odnosa sa Kosovom do sveobuhvatne normalizacije, uključujući i pravno obavezujući dokument. Za svakog ko je malo inteligentan to je zapravo druga reč za priznanje Kosova, ali to će biti negde pred kraj procesa. Zato ja kažem da će to biti  dugogodišnji dijalog,  jer Srbija nije ni blizu članstva u EU, već tri godine pregovara, a otvorila je samo četri poglavlja, nije zatvorila niti jedno, a ima ih trideset pet. Mislim da je rečenica „Srbija nikada neće priznati Kosovo“  ravna reči da „Srbija nikada neće ući u EU“, ako se nešto dramatično ne promeni“, smatra Paljokaj.

Kaže da u dijalogu Beograda i Prištine ne postoji iskrena namera za normalizaciju odnosa, već da svaka strana ima svoje interese, što se, kako je kazao, može videti iz izjava obeju strana nakon neke  završene runde razgovora, gde obično strane iznose sasvim  suprotne stavove.

„EU ne dopušta stranama da u prostorijama EU daju izjave nego vani, doslovno na putu  ispred zgrade. Jednom se samo dogodilo kad su postigli sporazum da su bile zajedničke izjave  Mogerinijeve, Tačija i Dačića. To je bilo jedini put. Da je iskrenosti u ovom dijalogu, da je stvarno namera normalizacija odnosa zašto se ne bi Edita Tahiri, Marko Đurić i posrednik od strane EU obratili zajedno novinarima i odgovarali na naša pitanja“, zapitao se novinar Augustin Paljokaj u emisiji Slobodno srpski.


Komentari posetilaca