Počeo Festival sporta za decu u Zvečanu
09/10/2014 12:02|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2228 |
|

ZVEČAN - U Zvečanu je juče svečano otvoren Festival sporta za decu, na kome će učestovati 1.160 predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca iz ove opštine na severu Kosova. 

Svečanom otvaranju na trgu u Zvečanu prisustvovali su ispred Ministarstva za sport i omladinu Predrag Peruničić i Nenad Borovčanin, direktor Zavoda za sport i javno zdravlje Goran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Mile Radivijević, proslavljeni bivši odbojkaš Srbije Željko Tanasković i drugi. 

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić istakao je da je značaj ovog festivala koji se održava na severu Kosova višestruk istakavši da su deca budućnost Srbije. 

“Značaj je višetruk, sigurno ono što je osnov da deca treba da se bave sportom i u novoj i u staroj strategiji u osnovi cilja naše države je da školski sport bude jedan od prioriteta”, rekao je Peruničić. 

On je naglasio da se škole i Ministarstvo bave preventivom, a ne posledicama, odnosno da preventivno deluju edukujući mlade ljude, zbog raznih negativnih pojava na stadionima.

Peruničić je istakao da je najbitnije zdravlje dece i da su ona naša budućnost, podsetivši na demografsku kartu Srbije koja pokazuje “da smo preko 45 godina stari” u proseku i da sada moramo da ulažemo u decu ako želimo pravu budućnost. 

Festival, koji će u Zvečanu trajati do 12. oktobra, prilika je da se najmlađi kroz raznovrsni sportski sadržaj upoznaju sa uticajem sporta na kompletan fizički, psihički i socijalni razvoj.

Najmlađi stanovnici Zvečana će moći da se oprobaju u fudbalu, odbojci, atletici, basketu i ergometru, ali i da se upoznaju sa novim disciplinama kao što je čirliding. 

Na otvaranju je govorio i pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za KiM Mile Radivojević koji je istakao da je ulaganje u sport ulaganje u budćnost i da na taj način razvijamo prave vrednosti na kojima se temelji i gradi zdravo društvo. 

“Kažu da talenat i timski rad donose velike uspehe, ja se nadam da ćemo i u narednom periodu zajedno sa vama postići velike uspehe i dobiti mnoge utakmice. Ujedinjenjem krovnih institucija Republike Srbije mi smo dobili ovu utakmicu, organizovali ovu manifestaciju, Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u ovakve manifestacije i donosi uspehe”, rekao je on.

Uz sportske aktivnosti na terenu i u sali, narednih dana biće organizovan i niz predavanja iz teorije sporta, organizovanja sportskih događaja i sportske psihologije. 

Cilj Festivala je da podstakne najmlađe da se bave fizičkim aktivnostima, jer je sport najbolji način da steknu znanja i veštine korisne za budući život, nauče kako da se nose sa pobedama i porazima, da poštujući pravila fer pleja i sportskog ponašanja, postanu tolerantni i saosećajni, stiču samopouzdanje i sigurnost, razvijaju navike zdravog života i postaju uspešni i zadovoljni članovi društva.

Festival organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Opštinom Zvečan, Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja, Zavodom za sport i medicinu sporta, Sprotskim savezom Srbije i Pokrajinskim Sportskim savezom.

Kako je ranije rečeno, akciju su podržali i istaknuti sportisti - Marina Maljković, Milica Mandić i njen trener Dragan Jović, Emir Bekrić, Aleksandar Šoštar, Nenad Manojlović, Marko Nikolić, Dragutin Topić, Olivera Jeftić, Dane Korica, Vukan Savićević, Darko Lazović, Predrag Rajković, Stefan i Nemanja Majdov.

Tanjug, New Press


Komentari posetilaca