Podneta krivična prijava protiv predsednika Kosova Hašima Tačija
30/03/2020 21:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 506 |
|

Čaglavica, 30.03.2020. –  Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja  podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, zbog sumnje da je  izvršio krivično delo “poziv na otpor” izjavom kojom poziva na nepoštovanje odluka Vlade o  zaštitnim merama protiv Kodiva-19, navodi se u  saopštenju dostavljenom medijima.  

 “Dana 23.03.2020. godine  predsednik je na konferenciji za štampu izašao sa izjavom u kojoj poziva na nepoštovanje odluke Vlade. Njegova doslovna izjava glasi: “Građani nisu dužni da poštuju protiv-ustavne odluke i niko ih zbog toga ne može kazniti. Ni Policija Kosova, ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode ovu protiv-ustavnu odluku Vlade, jer na ovaj način i oni sami vrše krivično delo”.

U saopštenju se navodi da Ustav Kosova predviđa ukupno 30 nadležnosti kosovskog predsednika i da nijedna od njih nije u vezi sa procenom zakonitosti i ustavnosti odluka Vlade.

“Predsednik je svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje Odluke Vlade, 23. marta 2020. godine, pored toga što je izazvao nesigurnost kod građana, takođe mogao uticati da ovim pozivima prouzrokuje haos na ulicama i da “doprinese” većem proširenju Kovida-19, kao rezultat građana koji ne bi poštovali odluku Vlade – prema preporukama predsednika”, navodi se u saopštenju S tim u vezi, i s obzirom da smo posvećeni poštovanju organa pravosuđa i stvaranju države u kojoj su sistemi zaista odvojeni, g. Svećlja podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika, podižući osnovanu sumnju da je predsednik izvršio krivično delo “poziv na otpor” predviđeno Članom 403. Krivičnog Zakonika Republike Kosovo”, zaključuje se u saopštenju.

 


Komentari posetilaca