Pokret Socijalista traži hapšenje Aljbina Kurtija
21/09/2016 18:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1375 |
|

NEW-PRESS-KIM RADIO, 21.09.2016. - Kosovski odbor Pokreta Socijalista saopštio je da zahteva hapšenje osnivača Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija zbog, kako se navodi u saopštenju „najnovije ratnohuškačke izjave Kurtija da Albanci nemaju na Kosovu zemlju koju bi mogli da poklanjaju u procesu "demarkacije" sa Crnom Gorom i da će taj proces dovesti do "rata na Kosovu".

“Ovo je nešto sa čime se i mi Srbi sa Kosmeta slažemo, pošto jeste nepobitna činjenica da Albanci na Kosovu nemaju zemlju koju mogu da poklanjaju bilo kome,  osim one zemlje koju su uredno kupili i platili, a sva preostala zemlja ima jednog jedinog i neosporivog vlasnika Republiku Srbiju. Međutim poziv za rat je nesto sa čime se ne slažemo,  ali i preko čega nećemo preći tako lako. Rat koji najavljuje Aljbin Kurti nije rat koji će Srbe na Kosmetu zateći nespremne, kao što zatiče nespremne privremene institucije Kosova koje umesto da uhapse dotičnog i zabrane rad ovog radikalnog Pokreta sa opasnim namerama, one polemišu sa njim oko toga da li će ili neće biti rata”, navodi se u saopštenju Pokreta Socijalista i dodaje da se traži veća angažovanost KFORA kao i reakcija EULEKS-a i ostalih  međunarodnih predstavnika.

Kurti: Demarkacija može da donese rat na Kosovu

Kako prenose  pojedini kosovski mediji osnivač pokreta "Samopredeljenje" i poslanik u kosovskoj skupštini Aljbin Kurti rekao je da bi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom moglo da "donese rat na Kosovu u narednih pet godina“, prenosi MIA.

"Granica je pitanje podele teritorije. Nemamo zemlju koju bismo nekome poklonili. Na toj zemlji je prolivana krv koju ne možemo da oprostimo", rekao je Kurti u Tirani.

On je ponovio zahtev da predsednik Hašim Tači i premijer Isa Mustafa podnesu ostavke.

MIA navodi da je Kurti kazao da je odluka kosovske vlade o povlačenju dogovora o demarkaciji granice sa dnevnog reda sednice parlamenta došla pod pritiskom opozicije, čime je, po njemu, Kosovu „spaseno 8.200 hektara teritorije“.

"Prvog septembra postigli smo veliki uspeh pošto smo spasli 8.200 hektara. Dogovorom Tačija i Mustafe mi imamo novu granicu, a ne demarkaciju. Crna Gora želi da dublje uđe na kosovsku teritoriju zbog sopstvenih planova", tvrdi Kurti, koji smatra da je "dogovor s Crnom Gorom kapitulacija Kosova"


Komentari posetilaca