Položaj i problemi LGBTI zajednice na Kosovu
16/10/2018 16:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 821 |
|

 

Čaglavica, 16.10.2018. - Glavni problemi LGBTI zajednice na Kosovu su strah od okoline, nasilje i diskriminacija rečeno je na debati „Položaj i problemi LGBTI zajednice na Kosovu“ koja je održana u Medija Centru u Čaglavici.   Trina Binaku iz Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu kazala je da je Kosovo u  odnosu na zemlje u regionu najhomofobnija zemlja.

Kristina Mari novinarka i menadžerka programa nezavisne medijske organizacije „Kosovo 2.0“ podsetila je na napad iz 2012. godine koji se dogodio prilkom predstavljanja časopisa koji se bavio istraživanjem hetereoseksualnosti i homoseksualnosti.

 „Kada se napad dogodio troje ljudi je kažnjeno sa dve godine zatvora. Međutim, oni su  na uslovnoj kazni, dakle, nisu na izdržavanju zatvorske kazne“, navela je Mari.

Kao jedan od problema sa kojima se LGBTI zajednica na Kosovu suočava ona je izdvojila  nedostatak institucionalne podrške.

„Kada govorimo o institucionalnoj podršci ne možemo govoriti samo o zakonodavstvu nego govorimo i o zdravstvenim i obrazovnim institucijama, o školama, o udžbenicima koji bi trebalo da se više osvrnu na seksualnost. Recimo u biologiji smo naišli na primere koji nisu u redu“

Trina Binaku iz Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu, rekla je da je LGBTI zajednica na Kosovu diskriminisana kada su osnovna ljudska prava u pitanju,  bilo da je to pravo na lekarske usluge, pravo stanovanja ili diskriminacije na poslu.

 „Htela bih naglasiti da je 2012. godine obavljeno istraživanje koje je pokazalo da je Kosovo najhomofobnija zemlja na Balkanu. 97 odsto anketiranih je izjavilo da ne bi prihvatilo nekog iz porodice ili svoje dete, ako bi se javno izjasnili kao pripadnici LGBTI zajednice. Mislim da i bez pristupa ovim istraživanjima mi možemo videti kako se tretiraju pripadnici ove zajednice“, kazala je Binaku.

Zamenica kosovskog ombudsmana, Marija Radulović, osvrnula se na Paradu ponosa koja je prošle nedelje održana u Prištini i koja je protekla bez ikakvih incidentata, rekavši da parada nije merilo bezbednosti LGBTI zajednice i da na promociji njihovih prava treba raditi svakodnevno.

,,Ne treba da se  zaštita i podrška pripadnicima LGBTI zajednice završi na toj paradi ili u toj nedelji ponosa, jer njima zaista treba podrška konstantna 365 dana u godini,a ne samo tog dana za tu paradu ili bilo koji drugi događaj. Onda  pretpostavljamo da bi vremenom i sami pripadnici koji zaista imaju strah da se javno izraze osetili neku relaksaciju i pretpostavljamo da ne bi bilo tolikog straha, ali zaista je potrebno da 365 dana u godini oni budu podržani i da prosto promocija njihovih prava bude na svakodnevnom nivou“, rekla je Marija Radulović.

Učesnice debate su se složile da je kosovsko društvo i dalje nespremno da prihvati različitost kada je seksualna orijentacija u pitanju.

„Imajući u vidu kako se edukujemo iz obrazovnog sistema, možda nikada nećemo biti spremni. Nije da se ova zajednica, kako mi želimo da mislimo, pojavila posle rata. Postoji od kada čovečanstvo postoji i o spremnosti ne bih mogla misliti da ćemo biti spremni jer se edukujemo da ne budemo spremni“, kazala je Tina Binaku.

 „Ne verujem da se možemo uporediti sa drugim zemljama. Ne znam za nijednu zemlju koja je 100 odsto spremna. međutim, mi možemo u tom pravcu raditi“, rekla je Kristina Mari.

Debatu na temu „Položaj i problemi LGBTI zajednice na Kosovu“ organizovao je Medija centar u okviru projekta Najteži slučajevi, a  uz podršku Kancelarije Evropske Unije u Prištini, BIRN-a Kosovo i Asocijacije novinara Kosova.

 

 


Komentari posetilaca