Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Dragiše Milenkovića
23/04/2024 12:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 16 |
|

RTS, 23.04.2024. - Apelacioni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv Dragiše Milenkovića, optuženog za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, javlja RTS.

Branilac oputženog, Dejan Vasić, zatražio je prethodno njeno odbacivanje, uz tvrdnju da je istraga koju je sprovelo Specijalno tužilaštvo nezakonita.

Vasić je naveo da Milenkovićeva odbrana nikada nije bila pozivana u vezi sa sprovođenjem istražnih radnji policije i na saslušanje svedoka, preneli su mediji u Prištini.

Dragiša Milenković iz Kišnice kod Gračanice, 10. januara 2024. na prvom ročištu izjasnio se da nije kriv za ratne zločine, ali se izjasnio krivim za nedozvoljeno držanje oružja.

Advokat Vasić je u zahtevu za odbacivanje optužnice naveo da osnovana sumnja neophodna za optužbu nije u dovoljnoj meri dokazana, kao i da su dokazi Tužilaštva nezakoniti.

Optužnica Specijalnog tužilaštva od 26. decembra 2023. godine, tereti Dragišu Milenkovića da je u periodu ratnih dejstava na Kosovu 1998-1999. u Prištini i Lipljanu, u saizvršilaštvu sa drugim zatvorskim službenicima, Ljubomirom Čimburovićem, bivši direktor Okružnog zatvora u Prištini, Predragom Bradićem i Milivojem Ivićem, bivšim zatvorskim čuvarom, “sistematski maltretirao zatvorenike Albance, mučeći ih raznim alatima kao što su gumeni štapovi, metalne šipke, električni kablovi, vodovodne cevi, udarci nogama i rukama, sve do prebijanja, nanošenja telesnih povreda”.

Žrtve su, navodi se u optužnici, objasnile da su posle premlaćivanja osećale jake bolove u celom telu, da su pretrpele psihičko nasilje, da su ostavljani bez hrane skoro nedelju dana, ozbiljno ugrožavajući živote i usled toga i neprekidnog premlaćivanja doživljavali su stanje anksioznosti i straha. Ovim se Milenković tereti da je izvršio krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Milenković je jedan među devetoro, uglavnom Srba, koje je policija uhapsila prošle godine na KiM, zbog sumnje da su počinile ratne zločin protiv civilnog stanovništva. Pored Milenkovića uhapšeni su Zlatan Arsić, Žarko Zarić, Momir Pantić, Ilija Elezović, Dragan Milović, Zoran Kostić, Miloš Pljesković i Šaćir Ljutvija. Tokom prošle godine Tužilaštvo u Prištini podiglo je 15 optužnica u vezi sa krivičnim delom ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osam optužnica je podignuto u odsustvu a sedam, jedna je u slučaju Milenkovića, protiv osoba koje su već bile u pritvoru.


Komentari posetilaca