Rakić: Gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja
24/05/2019 15:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 555 |
|

RTV KIM, B92, 24.05.2019. - Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka sa predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni da napuste ponovo institucije.

Rakić je naglasio da su gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima - od tužilaštava i sudova, do prosvete. Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog jedinstva.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspeo bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

"A taj bojkot bi značio da na severu KiM vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa a to bi značilo pogrom Srba", rekao je Rakić, podsetivši da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

"Ali su se setili izbornog procesa iz 2017. Kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primer pogrom, oni kažu: "hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju onda se sete 2017, pa čak idu i do Prvog svetskog rata, Kosovskog boja. Valjda im je Miloš kriv kad je njihv interse u pitanju", zaključio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, rekao je da je ubedljiva pobeda na izborima na severu i Srbima južno od Ibra dala dodatnu snagu.

"Naša najevća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, izkazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, pre svega, predsednika Vučića", rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na KiM, čiji je cilj mir.

"Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini", dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše severne opštine, kao što je najavljivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

"Srbi su bili jedinstveni, osetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa", rekao je Ivanović.

On je uveren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke durge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

"U Kosovoskoj Mitrovici je to posebno zanimljivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakića. Ovo najbolje odbacuje sulude optžbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom", rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosovu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

"Zato smo i podržali napore države i predsednika da se situacija na KiM što pre reši na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rešavanje situacije", rekao je Ivanović.

Đurić: Nema nastavka dijaloga dok se ne povuku takse

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je na sastanku državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa Kosova zaključeno da neće biti razgovora o nastavku dijaloga sa Prištinom dok tamošnje vlasti ne povuku, kako je rekao, "anticivilizacijske takse" na uvoz robe iz centralne Srbije.

Đurić je novinarima rekao i da je na sastanku dogovoreno da će Srbija preduzeti "vrlo energične, efikasne i oštre mere" protiv Prištine ukoliko takse ne budu povučene do sastanka u Parizu, koji će biti održan početkom jula na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo je naveo da je na sastanku ocenjeno da su predstavnici Srpske liste na nedavnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova ostvarili "veličanstvenu pobedu" koja je, po njegovim rečima, demonstrirala jedinstvo Srba na tom prostoru i njihovu "neraskidivu" vezu sa državom Srbijom.

"Jasna poruka izbora je da tu vezu i jedinstvo nije moguće prekinuti bez obzira na političke, ekonomske i druge pritiske", kazao je Đurić.

On je kazao da je na sastanku zaključeno da posle izbora "ne sme biti spavanja na lovorikama", odnosno da je izabranim predstavnicima Srba poručeno da se od njih očekuje da svakog dana rade na unapređenju položaja Srba na Kosovu.

"Zaključeno je i da će izabrani gradonačelnici obavljati svoje funkcije samo dok ih ne učine besmislenim pritisci Prištine, odnosno da će ako bude potrebno, napustiti svoje pozicije", dodao je Đurić.

 

 


Komentari posetilaca