Ramuš Haradinaj: Nema dokaza da je Nenad Rikalo zlostavljao građane Prištine
14/09/2017 15:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1509 |
|

Čaglavica, 14.09.2017. - Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je od kosovskog tužilaštva, Kosovske obaveštajne agencije i Policije Kosova dobio informacije da ne postoje nikakvi dokazi da je ministar poljoprivrede u Vladi Kosova Nenad Rikalo tokom 1999. godine zlostavljao građane Prištine.

 

“Sa zabrinutošću smo primili reakcije nekoliko gradjana na mogućnost uključivanja člana kabineta, ministra Nenada Rikala, kako se se navodi, u zlostavljanju građana Prištine tokom 1999 godine. Ubrzo nakon toga, preko zvaničnih kanala, i pismeno, tražio sam informacije od Državnog tužilaštva, KOA-a i Policije Kosova u vezi sa tvrdnjama gradjana o njegovom učešću u gore pomenutim aktivnostima. Iz odgovora koje sam dobio, zvaničnim putem, od ovih tri državnih institucija, ne postoje nikakvi dokazi da je on učestvovao u takvim akcijama.  
Kao premijer, uveravam građane Kosova, da ću, ne samo u ovom slučaju, nego i u bilo kojoj sličnoj situaciji, postupiti u skladu sa zakonom i odgovornostima koje imam”, naveo je Haradinaj u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

 

 

Prištinska televizija Kohavision (KTV) prenela je optužbe građana iz naselja Dardanija u Prištini da ih je aktuelni ministar poljoprivrede Nenad Rikalo, koji je ministar iz redova Srpske liste, tokom rata "mučio, zlostavljao i da se uvek pojavljivao u vojnoj uniformi i naoružan".

"Iako je prošlo skoro 20 godina Fedžrije Bećiri se seća lika Nenada Rikala, koji je imenovan za ministra poljoprivrede u Vladi Ramuša Haradinaja. Porodica Bećiri živi na sedmom spratu u jednoj zgradi u Dardaniji već nekoliko decenija. Na istom spratu u stanu 45 je živeo i Nenad Rikalo. Sve čega se seća gospođa Bećiri u vezi sa Rikalom su mučenje i zlostavljanje stanovnika albanske nacionalnosti", navodi se u izveštaju KTV.

Sin Festim Bećiri rekao je da još ima sveže utiske koji se odnose na dve scene kada ih je Rikalo maltretirao i mučio, a jedno je uperena puška ka njegovom, sada pokojnom ocu.

Stanari zgrade koji su prihvatili da govore za KTV tvrde da su novom kosovskog ministra uvek viđali u uniformi i da su bili šokirani njegovim izborom za ministra.

Pre izbora za ministra Nenad Rikalo je bio član Centralne izborne komisije ispred srpske zajednice na Kosovu.

Rikalo, kako javlja KTV, nije odgovarao na pozive da komentariše optužbe.

 


Komentari posetilaca