SDP: Prebačaj srpskih zatvorenika u podujevački zatvor neprihvatljiv
13/11/2016 12:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 842 |
|

Severna Mitrovica, 13.11.2016. - Srpski zatvorenici zatvora u Severnoj Mitrovici započeli su juče štrajk glađu nakon što su četiri zatvorenika prebačena u zatvor u Podujevu.

Kako je javio Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice pozivajući se na neimenovane izvore iz Pritvornog centra zatvorenici od subote odbijaju da uzmu hranu jer se plaše da bi i oni mogli da završe u nekom od kosovskih zatvora u unutrašnjosti.

Među zatvorenicima koji štrajkuju glađu je i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

Na štrajk glađu zatvorenici su se odlučili jer se plaše da bi i oni mogli da budu premešteni, što ocenjuju rizično kako za njih tako i za članove njihovih porodica koji im dolaze u posete.

Zamenik ministra pravde u Vladi Kosova Nusret Hodža rekao je za portal Produkcije NEW-PRESS da ne zna detalje u vezi prebacivanja zatvorenika iz Severrne Mitrovice u Podujevo.

„Ja kao zamenik ne želim da verujem da je moja ministarka dala nalog za to., ali dok ne dođem u kabinet ne mogu ništa više da kaže, znam ono što znaju i novinari“, rekao je Hodža.

Građanska inicijativa SDP – Oliver Ivanović  najoštrije osuđuje, kako se navodi u saopštenju,  iznenadnu odluku da se nekoliko pritvorenika  iz Mitrovačkog zatvora prebaci u zatvor u Podujevu.

„Ova neobrazložena akcija uznemirujuća je, ne samo za porodice prebačenih pritvorenika , već i za celokupnu javnost na Severu.  Podujevo je etnički očišćen, albanski grad, pa boravak pritvorenika srpske nacionalnosti u istom ugrožava njihova ljidska prava. Posebno ističemo, da je ovo još jedan u nizu primera dvostrukih aršina.  Podsećamo kosovske vlasti i Euleks da su članovi Dreničke grupe jednostavno pobegli, kada su trebali da budu prebačeni u za njih „neodgovarajući“ zatvor u Mitrovici“, piše u saopštenju.

„Hitno tražimo reakciju Euleksa, čiji je jedan od osnovnih ciljeva boravka na Kosovu zaštita ljudskih prava, da razjasni, ali i poništi ovu odluku, i vrati pritvorenike u Kosovsku Mitrovicu.  Ne mešamo se u odluke pravosudnih organa, ali se borimo za osnovna ljuska prava Srpskog naroda na Kosovu“, zaključeno je u saopštenju za javnost Građanske inicijative SDP-Oliver Ivanović.


Komentari posetilaca