Sentić: Prihvatanje bolnih činjenica ključno u procesu pomirenja
18/03/2024 11:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 722 |
|

Kim, 18.03.2024. - "Umesto da zalečimo stare rane koje još bole, suočavamo se sa pokušajima da se ovaj tragični događaj (martovski pogrom) relativizuje od strane onih koji imaju moć da oblikuju javno mnjenje i od kojih se očekuje da daju odmerene i odgovorne izjave", naveo je zamenik Ombudsmana Srđan Sentić povodom godišnjice ovog događaja.

On je naglasio da se i nakon dvadeset godina kasnije “sa bolom se sećamo martovskog pogroma i izgubljenih života i porušenih svetinja”.

Međutim, osvrnuo se i na nedavne izjave kosovskih zvaničnika povodom ovog događaja.

“Prihvatanje činjenica, posebno kada su bolne, ključno je u procesu pomirenja i normalizacije odnosa. Živimo u prostoru koji je možda mali, ali dovoljno velik za sve naše narode, koji treba da dele isti cilj – da živimo u miru, stabilnosti i da poštujemo i cenimo svaki život kao svoj”, naglasio je Sentić na Fejsbuku.

Povodom dvadeste godišnjice od martovskog pogroma juče je u dvorištu Doma kuluture u Gračanici otkriven spomenik srpskim žrtvama. Na ovom spomen obležeju ispisana su imena stradalih Srba u dva dana nasilja 2004. godine.

Prethodno je u manastiru Gračanica služen parastos, a održana je i akademija. Godišnjica martovskog pogroma obeležena je i u Kosovskoj Mitrovici.

 

 

 


Komentari posetilaca