Slobodno srpski sa Beljuljom Bećajem
19/06/2017 11:43|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 240 |
|


U 294. emisiji Slobodno srpski gostovao je poitički analitičar Beljulj Bećaj. U intervjuu Budimiru Ničiću on je rekao da je pobeda koalicije koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo „pirova pobeda“.

 
„Sa ovakvom pobedom mislim da će biti ozbiljnih problema da se pređe put netrpeljivosti koja traje poslednjih  meseci između stranaka, i među Albancima, i Srbima, povodom toga da li treba da ostane ova delegitimisana vlast ili treba ići na izbore. Pobedila je opcija da se ide na izbore sa ciljem da izbori eventualno mogu stvoriti nove pretpostavke da se iznađe put kako da se reše neki problemi koji traju  mesecima, da ne kažem godinama. U svakom slučaju ove stranke su zapravo gubitnici ako znamo da su sad osvojile 10 odsto manje glasova nego na prošlim izborima kada su išle odvojeno“.
 
Bećaj ocenjuje da je Samoopredeljenje postiglo dobar rezultat na izborima jer su građani željni promena.
 
“Zbog netrpeljivosti koja je trajala mesecima građani su počeli da preispituju svoj stavove. Ovo tapkanje mesecima u mestu gde Vlada nije mogla da učini ništa, gde je izgubila totalno legitimitet, građane je prinudilo da tragaju za alternativnim rešenjima. Da li je pravo rešenje Samoopredeljenje, u nedostatku drugih, videćemo verovatno uskoro”.
 
Po rečima Bećaja postoji velika mogućnost da dođe do raspisivanja novih izbora jer će vrlo teško doći do formiranja Vlade ako se znaju stavovi ključnih političkih faktora na ovim izborima, zbog kojih je i došlo do raspisivanja izbora.
 
„U igri su ljudi koji ne veruju jedni drugima, ne samo Srbima, nego međusobno nemaju poverenje. Drugo, u igri su politički subjekti koji imaju dijemetalno suprotne stavove i ciljeve i obećanja koja moraju da uravnoteže, da harmoniziraju, da usklade. Dakle, ukoliko dođe do nove Vlade mora Ramuš Haradinaj da kaže hoće li da nastave dijalog ili ne sa potencijalnim partnerom. Bilo da su to Srbi ili Samoopredeljenje  ili neko drugi. Dakle, ta razlika između pojedinih ciljeva mora da se uskladi i treće što je najvažnije recimo ako PDK insistira na Vladi, da li će partneri prihvatati da Ramuš Haradinaj bude premijer? Ako Samopredeljenje bude u kombinaciji da sastavi Vladu, neće se sastaviti Vlada sa Ramušom Haradinajem i sa Hotijem, nego će Aljbin Kurti biti premijer. Dakle, kad nađemo rešenje za ova tri otvorena pitanja, mislim da ćemo imati ravne mogućnosti da se formira Vlada“.
 
Govoreći o rezulatitma Srpske liste koja je od srpskih stranaka osvojila najviše glasova na proteklim parlamentarnim izborima Bećaj je kazao da je to rezultat nesposobnosti vlasti u Prištini.
 
„U nedostatku prave i iskrene podrške većine u odnosu na manjinu, Srbi, poput Srpske liste i ostali Srbi, naravno da će tragati za nekim rešenjima i sasvim je prirodno da rešenje bude Beograd. Ja ne mislim da je to dobro, ali ako mi kao većina nismo stvorili predpostavke da, uslovno rečeno, manjine veruju nama, onda smo mi odgovorni zašto vi tražite oslonce van Kosova. Dakle, najveća odgovornost leži na nama, na većini. Mi smo morali da stvorimo normalne pretpostavke, normalan ambijent manjinama da veruju u zajedničke interese i  pogotovo za realizaciju njihovih autentničkih interesa na Kosovu. Mi to nismo uradili.“. 
 
Komentarišući najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da treba promeniti format dijaloga sa Beogradom i da treba da se razgovara na nivou predsednika, Bećaj je kazao da Tači želi da zbog  Specijalnog suda sebe predstavi kao glavnog faktora u procesu dijaloga.
 
„Predsednik (Hašim Tači ) to radi samo zbog sebe, jer znate da je predsednik glavni protogonista u izveštaju Dika Martija i on misli da bude faktor koji je nezaobilazan u rešenju problema sa Srbijom i kao ključni igrač da bude još uvek u igri. Ja mislim da je tu suština problema“.
 
Na pitanje da li smatra da će Hašim Tači „završiti“ u Hagu, Bećaj je kazao.
 
„Pa ako je on glavni protogonista izveštaja Dika Martija, mislim da se Međunarodni sud neće baviti „sardinama“, baviće se glavnim igračima. Ne mislim da će se stvoriti Međunarodni sud zbog nekih beznačajnih ličnosti koji su bili uključeni u taj proces, nego zbog važnih ličnosti. Dakle, u  ovom kontekstu mislim da je to zapravo Tačijeva  politička igra da bi izbegao ili da ostane na vlasti, da ostane još uvek glavni akter bez kojeg se ništa na Kosovu ne može uraditi. On je taj, dakle, alfa i omega, koji može da pokreće, da smiri ili  da destabilizuje situaciju. Mislim da je to suština problema zbog čega on želi da bude sad nosilac nečega što je već dokazano da ne može da uradi dok je bio premijer ili  ministar spoljnih poslova“, rekao je Bećaj u emisiji Slobodno srpski.
 

Komentari posetilaca