SNF: Polusvet i Univerzitet
01/04/2017 12:07|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 967 |
|

Čaglavica, 01.04.2017. - Povodom najave predsednika Srpske liste Slavka Simića da će tražiti uključenje Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u Zajednicu srpskih opština, saopštenjem se oglasio Srpski nacionalni forum (SNF) . 

U nastavku prenosimo kompletno saopštenje SNF-a.

Srpska lista nastavlja sa antidržavnim i antinarodnim delovanjem. Naime, na sajtu Srpske liste (www.srpskalista.net), objavljeno je da je predsednik te liste, Slavko Simić zatražio da „Univezitet u Kosovskoj Mitrovici bude inkorporiran u Zajednicu srpskih opština“...  Ovo je do sada najgrublji atak na obrazovne institucije na Kosovu i Metohiji, i na obrazovanje Srba uopšte.

Pre svega taj Univerzitet ima svoje ime, i ima debelih razloga zašto se tako zove, a zove se Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i u korespondenciji  koristi akronim UPKM. Ko je Slavko Simić da mu menja ime?

Zakon o visokom obrazovanju kaže jasno u članu 109:  „Do prestanka funkcionisanja privremenog pravnog sistema uspostavljenog na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija br. 1244, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, nad visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika, Vlada ima sva prava i obaveze osnivača, u skladu sa ovim zakonom...'' Dakle Slavko Simić treba da pokrene postupak pred SBUN za ukidanje Rezolucije 1244, ili da Vlada Srbije to učini u ime Slavka Simića.

Tačno pre godinu dana na sastanku u rektoratu UPKM, direktor vladine Kancelarije za KiM, gospodin Marko Đurić je pred nastavnicima Univerziteta izjavio da nema govora o bio kakvoj promeni statusa Univerziteta. Ko je Slavko Simić da vodi politiku suprotnu politici vlade Srbije?

SNF poziva vladu Srbije da hitno reaguje i upozori Srpsku listu da se ne igra ozbiljnim stvarima, kakvo je školstvo. Ako vlada Srbije ne reaguje mogao bi neko da protumači da se slaže sa antidržavnim delovanjem Srpske.

SNF poziva nastavnike i rukovodstvo UPKM da se hitno izjasne i zatraže objašnjenje od Slavka Simića i Srpske, s obzirom da Simićeva inicijativa direktno izvlači UPKM iz obrazovnog sistema Srbije i „udaje“ ga za obrazovni sistem Kosova, budući da će ZSO biti organizaciona jedinica „Republike Kosova“ a ne Srbije.

S obzirom da bi pomenuta inicijativa bitno ugrozila obrazovanje Srba, potpuno je realno očekivati iseljavanje mladih ljudi, čime bi srpski narod na KiM ostao bez obrazovanih mladih ljudi, i bio osuđen na nestanak.

SNF takođe poziva akademsku zajednicu Srbije da se solidariše sa svojim kolegama, u njihovim naporima kako bi izbegli  integraciju u obrazovni sistem Kosova, a u koji ih gura Srpska lista.

Informativna služba SNF,

Gračanica, 1. April 2017.

 


Komentari posetilaca