Sporazum: Kosovo i EU za pet godina
12/12/2019 09:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 566 |
|


Sporazum, 12.12.2019. - U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.

Nerealno je očekivati da će u narednih pet godina doći do proširenja Evropske unije, smatra Đeraćina Tuhina, jer EU bi, pre svega, trebalo da posveti posebnu  pažnju unutrašnjem uređenju i sopstvenoj budućnosti..

„Predsednica Evropske komisije Ursula  fon der Lajen je pokrenula  konferenciju o budućnosti Evrope koja će trajati najmanje dve godine. Tamo će se samo raspravljati kako će izgledati ta nova Evrpopska unija i kakvi će biti njihovi unutrašnji procesi. U kalendarskom smislu, procesi se mogu odvijati paralelno i jedino je problem što francuskim insistiranjem Evopska unija gubi kredibilitet prema zapadnom  Balaknu i gubi takozvanu šargarepu”, rekla je Tuhina.

Izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv Miodrag Milićević smatra da  je zajednički imenitelj i Kosova i Srbije, kad su  evrontegracije u pitanju, reforma pravosudnog sistema.

„Ono što jeste prioritet nakon formiranja Vlade Kosova  to je suštinska reforma kompletnog sistema, uključujući  i otvorenuu borbu protiv korupcije. Ukoliko to jedna od prvih stavki buduće kosovske vlade to će biti dobar i pozitivan pomak, jer je to nešto što je u stvari bio osnovni preduslov EU kad je u pitanju vizna liberalizacija za Kosovo”, rekao je Miodrag Milićević.

Đeraćina Tuhina  kazala je  da se sve zemlje zapadnog Balkana zalažu za borbu protiv kriminala i korupcije samo zarad evropske perspektive.

“To nije bio rezultat volje političkih elita u ovim državama, to je bio uslov iz Brisela, a sada imamo jasnu preporuku Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve uslove”, rekla je Tuhina.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i eventualnom postiozanju sveobuhvatnog sporazuma, Tuhina smatra da će nova evropska administracija najverovatnije pronaći novi model koji ne bi morao da podrazumeva konačno priznanje Kosova od  strane Srbije.

 „Ali će podrazumevati neki mirovan odnos, neko pomirenje i obavezu jedne ili druge strane u ovom slučaju Srbije, da neće više ometati Kosovo u tim procesima članstva, jer nemojmo zaboraviti  Briselski sporazum iz 2013. godine ističe da Srbija neće smetati Kosovu na evropskom putu“, kazala je  Đeraćina Tuhina.

Sagovornici u emisiji Sporazum govorili su i o inicijativi predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije o „Mini Šegenu“.

 „Bilo kakva inicijativa za tu regionalnu saradnju jeste dobra. To, ne može nikako da bude alternativa procesu evropskih integracija, ali siguran sam isto tako da niko neće imati ništa protiv ekonomskog povezivanja, razmene, kapitala...“, rekao je Milićević.

„Inače ova inicijativa ne bi trebala i neće imati podršku Evropske unije dokle god je polovična u smislu članica i u smislu tretmana svake zajednice“, dodala je Tuhina.

U emisiji je predstavljen  deo istraživanja javnog mnjenja koje svake godine radi nevladina organizacija Aktiv, “Analiza trendova”, po kojima Srbi sa Kosova Evropsku uniju ne vide kao rešenje koje bi bilo u njihovom interesu.

Na pitanje: kad čujete “Evropska unija” da li vam je prva asocijacija pozitivna i negativna, četiri puta manje ispitanika je izabralo pozitivnu ocenu: oko 11 odsto je dalo pozitivnu, a 41 odsto negativnu ocenu. Takav stav je izrazito prisutan kod  mladih i ljudi srednje dobi do 45 godina, što odudara od trendova u regionu zapadnog Balkana.

 


Komentari posetilaca