Sporazum: Novac ne rešava problem Kosova
18/10/2019 16:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 592 |
|


Sporazum, 17.10.2019. - „Milijarde evra i dolara su stigle na Kosovo, pa se ništa nije promenilo“, rekao je u novom izdanju emisije „Sporazum“ novinar Darko Dimitrijević. „Svi su (u regionu) dobili pare i sada je potrebno da oni to vrate na neki način, a to su bolni kompromisi“, smatra njegova koleginica Violeta Oroši.

„Srbi i Albanci ne vide isto svoju perspektivu“

Kada je u pitanju sveobuhvatni sporazum Beogrda i Prištine, Orošijeva je kazala da su „građani zainteresovani da do sporazuma dođe, ali da ne bude pobednika i gubitnika“. Dimitrijević misli da „kosovski Albanci i kosovski Srbi ne vide isto svoju perspektivu na Kosovu“ jer, kako je rekao, „kosovski sistem i administracija čine sve da se Srbi koji žive na Kosovu ne vide sebe kao deo tog sistema“.

„Ne možemo novcem rešiti problem Kosova, kao ni što političkim dijalogom ne možemo da rešimo neke opšte stvari, raznorazna pitanja koja su vezana za ljude u čije se ime, na kraju krajeva, i vodi taj dijalog. Verujem da je (Ričard) Grenel ponudio mnogo opcija, ali da je u fokusu bilo političko rešenje. Mora da se nađe način da se postigne sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova i verujem da je (Grenel) izneo zahteve da Srbija mora da prizna kosovsku nezavisnost“, naveo je Dimitrijević.

Violeta Oroši podseća da su „milioni evra takođe stigli i u Srbiju, posebno 2008. godine jer je tada Kosovo proglasilo nezavinost.

„Došlo je vreme da je narod na celom Balkanu u protektoratu. Ništa ne možemo da uradimo jedni bez drugih, ne postoji individualna politika. Svi su tu dobili pare. Sada je potrebno da oni to vrate na neki način, a to su bolni kompromisi“, kazala je Orošijeva.

Ukidanje taksi i uvođenje recporicteta Srbiji

„Ako Aljbin Kurti napravi koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova, imaće 61 glas. To predstavlja većinu u parlamentu dovoljnu da se funkcioniše. Oni zajedno imaju sličan stav po pitanju Srbije, a to su recipročne mere“, navela je Violeta Oroši.

„Kurti će, ukoliko postane premijer, ipak pronaći neki model da ukine takse, da otvori put dijalogu, da pokaže dobru volju koja postoji kod nove vlade, pre nego krene sa tim recipročnim merama“, dodala je.

Kosovo nema puno mogućnosti da recipročnim merama uslovljava Srbiju, smatra Dimitrijević.

„Može da je uslovljava trgovinom, taksama od 100 odsto. Ali, na kraju krajeva, sve te recipročne mere koje najavljuje budući premijer jednostavno neće pogoditi ljude u Beogradu, već će pogoditi građane koji žive na Kosovu, srpsku zajednicu u 90 odsto slučajeva. Tako da je to recipročna mera protiv svojih građana“, zaključuje Dimitrijević.

Orošijeva je stava da će Aljbin Kurti prilikom formiranja vlade morati da poštuje ustav Kosova, dok Dimitrijević ističe da će biti zanimljivo videti kako će ta vlada fukcionisati „jer se radi o dve vrlo različite političke opcije“.

„Prema Ustavu Kosova, jedan će ministar morati da bude iz Srpske liste. Ako Kurti planira za ministra nekog iz druge političe opcije, moraće da ima većinu glasova predstavnika Srpske liste“, rekla je Oroši.

Glasanje pod pritiskom i ništa novo

Darko Dimitrijević napominje da tokom izbornog dana, 6. oktobra, nije video ni jednu anketu sa pozitvinim stavom građana.

„Stiče se utisak da su građani glasali pod pritiskom i da ne očekuju ništa novo. To je samo odraz onoga što su naši politički predstavnici postigli i uradili do sada. Oči srpske zajednice su uprte u to ko će njih predstavljati, na koji način, kako će to biti u budućnosti, da li će biti mnogo bolje nego do sada ili se ništa neće promeniti“, rekao je Dimitrijević i dodao:

„Kada je srpska zajednica u pitanju, Srbi su izloženi jakoj medijskoj kampanji iz Beograda. To je donekle uticalo na raseljena lica koja su glasala, jer nemaju jasnu sliku šta se, zapravo, dešava na Kosovu“.

Dušan Radaković koji je ispred koalicije NVO „Demokratija na delu“ pratio izborni dan i istakao je da je sam proces glasanja ipak prošao zadovoljavajuće.

„Proces glasanja je bio bolji u odnosu na 2017. godinu kada su održani parlametarni izbori. Nakon prebrojavanja glasova PDK i LDK su tražili da se na lokalnom nivou prebroje svi glasovi. Međutim, Centralna izborna komisija nije prihvatila taj zahtev. Zbog greške u formularima, CIK je doneo odluku da se na 303 biračka mesta ponovo prebroje glasovi. To neće mnogo promeniti procente (glasova) koje imaju partije“, rekao je Radaković.

Stanovnici severa Kosova se ne osećaju slobodnim da izraze svoje političko mišljenje

NVO Aktiv uradila je istraživanje „Da li se građani osećaju slobodinim da izraze svoje političko mišljenje“. Procenat stanovnika sa severa Kosova koji se osećaju slobodnim da izraze svoje političke stavove je u velikom padu. Dok je onih koji se po tom pitanju osećaju slobodno u 2016. godini bilo 48 odsto, u 2017. procenat je pao na 35, dok je u prošloj godini tek svaki četvrti ispitanik odgovorio da se oseća slobodnim da izrazi svoje mišljenje.

Dimitrijević smatra da je „intelektualni deo društva potpuno zakazao i da zbog toga ljudi na Kosovu nisu spremni da izraze svoje stavove“, dok Orošijeva ističe da mladi u srpskoj zajednici gledaju svoje roditelje, rodbinu, i vide koliko oni mogu da prosperiraju ili izdrže na poslu ukoliko pokažu malo drugačije mišljenje.

 


Komentari posetilaca