Sporazum: Unutrašnji dijalog o Kosovu
17/11/2017 09:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 817 |
|


CEC, 2. novembar - Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić, počeo je ove nedelje i u Srbiji će trajati nekoliko meseci. Da li je pravo vreme za unutrašnji dijalog i da li će on pomoći suživotu Srba i Albanaca na Kosovu, razgovarali su u najnovijoj emisiji “Sporazum” politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj i novinar iz Beograda Slobodan Georgiev.

 

Da je unutrašnji dijalog potreban sagovornici su se složili i imaju sličan pogled na dijalog. 

Prištinski analitičar Beljuj Bećaj kaže da i pored toga što je dilaog koji je pokrenuo Vučić improvizacija, ističe da je to dobar korak u odnosu na Kosovo koje nema ni tu improvizaciju. Naglašava  da po pitanju dijaloga i vlast i opozicija treba da budu jedinstveni.

 

“Mi na Kosovu imamo razdor pozicije i opozicije po pitanju vođenja dijaloga. Po mom sudu kada je u pitanju dijalog, onda tu treba biti jedinstven. Ili hoćemo rat ili dijalog, mislim da je jedini cilj i sredstvo ukoliko želimo mirno rešenje ništa drugo nego dijalog” rekao je Bećaj u emisiji “Sporazum”

 

Sličnog je mišljenja i novinar Slobodan Georgiev. Kaže da je vrlo skeptičan po pitanju unutrašnjeg dijaloga zato što je za tako nešto u zemlji potrebno prepoznati partnere za razgovor, a  toga kako kaže u Srbiji nema jer su vlast i opozicija uvek u nekoj svađi. 

 

“Unutrašnji dijalog može da se vodi  onda kada u nekoj zemlji prepoznate partnere za razgovor. Ja ne vidim da vlast u Beogradu vidi te partnere, zato što kad god na istom mestu razgovaraju predstavnici vlasti i opozicije vidimo samo napade na ljude koji dolaze iz opozicije”, kaže Georgiev.

 

Kada je reč o kosovskom i katalonskom scenariju Bećaj kaže da je suštinska razlika što se radi o jednoj sistematskoj represiji koja je bila povod tog čina rastanka Kosova od strane određenih političkih subjekata i naroda, a ne nešto što poprima neku ekonomsku ili drugu dimenziju.

 

Sa druge strane novinar Slobodan Georgiev kao sličnost sa Katalonijom vidi Sloveniju. 


Komentari posetilaca