SPORAZUM GRČKE I SEVERNE MAKEDONIJE PRIMER ZA ČITAV ZAPADNI BALKAN
29/06/2018 14:47|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 809 |
|


Severna Mitrovica, 29.jun – Gosti najnovije emisije Sporazum pozdravili su nedavno postignuti istorijski sporazum o strateškom partnerstvu između Grčke i Severne Makedonije čime je stavljena tačka na višedecenijski spor između dva suseda.

Po mišljenju glavnog i odgovornog urednika lista Koha Ditore Agrona Bajramija ovaj dogovor je važan ne samo za Atinu i Skoplje, nego i za čitav region Zapadnog Balkana.

“MIslim da je to dobar pokazatelj kako se neke stvari mogu postići, a izgledale su nemoguće. Ipak su moguće. NIje Balkan samo mesto gde se problemi ne mogu rešavati, nego i mesto gde su mogu postići čak i neverovatno”, rekao je Bajrami.

Za Dušana Janjića, rešavanje spora između Grčke i Severne Makedonije otvara put za nove investicije i napredovanje Skoplja ka Evropskoj uniji i NATO-u.

“Sporazum je moguće napraviti ako su politička rukovodstva odlučna i hrabra, ako nisu kalkulanti i ako veruju da je članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u značajna stvar, što podržavaju i slovenski i albanski građani Makedonije, a kod nas nije takav slučaj”, istakao je Janjić.

Sa druge strane, mali su izgledi da se sličan dogovor postigne između Beograda i Prištine u dogledno vreme, jer je pozadina konflikta mnogo dublja u odnosu na spor oko  imena Makedonija. Profesor Aleksandar Ćorac kaže da su srpsko – albanski pokušaji rešavanja krize od samog početka išli u pogrešnom pravcu.

“Vrlo često u razgovoru sa Albancima pokušavam da ih upozorim na to da nije dobro iskoristiti poziciju kada se osećate moćnim da zadovoljite samo svoje želje i težnje, ne poštujući to kod drugih. Čini mi se da to ne uspevaju često da razumeju, baš kao što to ni Srbi nisu uspeli da shvate u ranijim vremenima”, smatra Ćorac.

U emisiji Sporazum su predstavljena i istraživanja Kosovskog centra za bezbednosne studije iz ove godine u kojem su građani ocenjivali ko ima više koristi od Briselskog dijaloga. Većina Albanaca, oko 50 odsto, misli da je  Srbija ta koja profitira, a da se ipak stvari bolje odvijaju u korist Prištine, misli tek svaki deseti građanin albanske nacionalnosti. S druge strane, Srbi sa Kosova misle dijametralno suprotno. Da u Briselskom dijalogu bolje prolazi Kosovo smatra gotovo svaki treći građanin srpske nacionalnosti, dok je onih koji misle da Beograd ima više koristi mnogo manje, tek oko pet odsto. Međutim, među Srbima najviše odgovara na ovo pitanje 33,3 odsto dali su  upravo oni koji misle da u Briselskom dijalogu koristi nema ni jedna, ni druga strana.

 


Komentari posetilaca