Sprovedite istragu o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu
15/01/2015 09:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1203 |
|

Gračanica, 14.01.2015 - Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) podržavaju rad Savetodavne komisije za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Prištini i traže od UNMIK-a, EULEKS-a i prištinskih institucija da postupe po preporukama Komisije i sprovedu istrage o ubijenim i nestalim, krivce kazne i daju pravičnu nadoknadu porodicama žrtava.

Saopštenje  prenosimo u celosti.

"DNKiM i UNS skreću pažnju da su jasno ustanovljeni propusti u policijskom i pravosudnom radu UNMIK-a i drastična kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima i u slučajevima nestalih i ubijenih novinara.

Pokazalo se da za kidnapovanja i ubistva nije sprovedena čak ni minimalna istraga, a u slučajevima gde su postojali svedoci i ukazano na potencijalne počinioce niko od njih nikada nije saslušan.

DNKiM i UNS pozivaju Specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN da javno saopšti šta je uradio po objavljivanju ovakvih zaključaka Komisije.

Međunarodne policijske snage i pravosuđe posedovali su evidenciju o kidnapovanju dopisnika "Politike" i "Jedinstva" Ljubomira Kneževića, radnika RTS-a u Prištini Mila Buljevića, novinara srpske redakcije Radio-televizije Kosova Marijana Melonašija, ali ništa nisu preduzeli kako bi se saznala njihova sudbina. 

Komisija je u slučaju kidnapovanja Kneževića 6. maja 1999. u Vučitrnu, navela da je posebno zabrinjavajuće da se u policijskoj dokumentaciji pominju dva moguća počinioca i ukazuje na još devetoro osumnjičenih, ali da policija nije ni pokušala da te osobe ispita.

Buljevića su prema svedočenju očevidaca 25. juna 1999. godine u Prištini kidnapovali ljudi u uniformama OVK, dok se za kidnapovanje Marijana Melonašija navode dva datuma 6. odnosno 9. septembar 2000. godine i da se policija prvi put zainteresovala za taj zločin 2005. godine kada je samo unela podatke u svoju bazu i zatvorila slučaj. Komisija ističe da policija nije posetila Melonašijev dom u Prištini niti otišla na njegovo radno mesto RTK, ispred kog je kidnapovan. Istraga je izostala uprkos verovatnoći, navodi Komisija, da se radi o „politički motivisanom nasilju“.

Na rezultate istrage o istrazi koju radi Komisija čeka se u slučaju ubistva Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca koji je nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini i čiji je deo posmrtnih ostataka pronađen  u selu Obrinje kod Glogovca.

DNKiM i UNS pozivaju Komisiju da, iako je rok za žalbe istekao, poseban napor ulože i detaljno istraže kršenje ljudskih prava postupanjem policije i pravosuđa na Kosovu u slučaju nestanka novinara Radio Prištine Ranka Perenića i Đura Slavuja 21. avgusta 1998. godine i ubistva fotoreportera Momira Stokuće 21. septembra 1999. godine.

Komisija preporučuje UNMIK-u da od EULEKS-a i drugih nadležnih organa na Kosovu traži da se krivične istrage sprovedu, počinioci procesuiraju, javno prizna odgovornost UNMIK-a za neefikasnost istraga, izvini porodicama i da im se isplati pravična nadoknada za pričinjenu patnju i duševnu bol.

DNKiM i UNS smatraju da je potrebno da se o propustima UNMIK-a i ukupnim nalazima Komisije govori i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija".

 


Komentari posetilaca