Srpske opštine dobile nedovoljnu medicinsku pomoć
07/04/2020 23:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 610 |
|


Glas Amerike, 07.04.2020. - Još od pada vlade u Prištini traju međusobne optužbe da zdravstveni sistem Kosova nije dobro reagovao na pandemiju koronavirusa. Mreža nevladinih organizacija Avonet ocenila je da su Vlada Kosova i ministarstvo zdravlja zakasnili u primeni preventivnih mera i navode da je lokalnim samoupravama pružena nedovoljna pomoć u borbi protiv pandemije. Iz ministarstva zdravlja poručuju da su to dezinformacije i stvaranje panike. Kakva je situacija na relaciji Ministarstvo zdravlja Kosova i većinski srpske opštine, kad je u pitanju podrška borbi protiv koronavirusa?

Glas Amerike je pre sedam dana pitao kosovsko Ministarstvo zdravlja da li se iz kosovskog budžeta pomažu i zdravstvene ustanove u srpskim sredinama. Juče smo dobili odgovor da je devet od 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom dobilo zaštitna sredstva i opremu od kosovske vlade, za sprečavanje širenja koronavirusa.

“U okviru snabdevanja Ministarstvo zdravstva obezbedilo je opštinama na Kosovu, zaštitna sredstva i opremu - respiratorne maske FFP2, hirurške maske, zaštitnu odeću za telo, rukavice, zaštitne naočare, dezinfekciona sredstva i druga sredstva. Opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom takođe su isporučena ova zaštitna sredstva”, navodi Ministarstvo zdravlja Kosova.

Osim opštine Klokot, sve većinski srpske opštine, dobile su neku vrstu pomoći.

Gradonačelnike većinski srpskih opština Glas Amerike je pitao šta su tačno od navedenog dobili I koja je količina u pitanju. Od većine je stigao odgovor da je to je uglavnom nedovoljno i da je reč o količinama koje ne doprinose efikasnoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

Opštine od kojih smo dobili odgovor - Gračanica, Parteš, Ranilug, Štrpce i Leposavić - dobile su samo zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, koja su uglavnom, za pojedine opštine, dovoljna za - kako nam je rečeno - period od 5 do 15 dana i to u zavisnosti od epidemiološke situacije, dok su u Gračanici na primer ta sredstva već skoro potrošena.

Opština Leposavić:

- Maske FFP 2 - 30 komada

- Kombinezoni za jednokratnu upotrebu - 28 komada

- Viziri - 14 komada

- Naočare - 2 komada

- Rukavice - 2.600 komada

- Alkohol - 50 litara

- Sredstvo za dezinfekciju 500ml - 4 komada

Opština Parteš Pasjane:

- Toplomer - 2 komada

- Zaštitna odela - 89 komada

- Maske FFP2 - 170 komada

- Hiruške maske - 700 komada

- Vizir - 10 komada

- Rukavice - 2.700 komada

- Naočare - 6 komada

- Gel za dezinfekciju ruku - 24 litara

- Sredstvo za dezinfekciju - 2 litra

- Alkohol 70% - 50 litara

Opština Štrpce:

- Maske FFP2 - 280 komada

- Zaštitno odela - 316 komada

- Hirurške maske - 420 komada

- Vizir - 50 komada

- Rukavice - 12.300 komada

- Alkohol - 155 litara

- Sredstvo za dezinfekciju – 3 litra

Opština Ranilug:

- Maske FFP2– 45 komada

- Rukavice – 6 pakovanja

- Toplomeri – 2 komada

- Zaštitna odela – 43 komada

- Gel za ruke 200 ml - 28 komada

- Alkohol - 50 litara

- Viziri - 1 pakovanje

Opština Gračanica:

- Zaštitne maske FFP2 - 80 komada

- Medicinska zaštitna odela za jednokratnu upotrebu - 95 komada

- Nitril nesterilne rukavice - 6.200 pari

- Zaštitini viziri - 47 komada

- Sredstvo za dezinfekciju ruku - 24 komada

- Infracrveni beskontaktni toplomer - 2 komada

- Zaštitne naočare - 3 komada

- Alkohol - 50 litara

Pre nekoliko dana Bolnički centar u Severnoj Mitrovici i Dom zdravlja u Gračanici takođe su od UNICEF-a dobili medicinsku opremu i materijal za borbu protiv Kovida 19. UNICEF, kao ni ove zdravstvene institucije ne saopštavaju o kojim se tačno količinama radi.

Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević za Glas Amerike kaže da je ova oprema “dovoljna za kraći period i to u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije”.

Pomoć u opremi i medicinskom materijalu za zdravstvene ustanove, kao i druga pomoć stanovništvu u srpskim sredinama - prema tvrdnjama Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju - stiže i iz Beograda..

Takođe, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o Kosovu tokom svoje posete Novom Pazaru. Na pitanje novinara “šta je država uradila za naše ljude na Kosovu i kakva je snabdevenost kad je u pitanju hrana i medicinska oprema”, Vučić je kazao da je 248 kamiona srpske robe poslato na Kosovo, ne precizirajući gde su poslati ti kamioni, niti da li je u pitanju pomoć ili se radi o biznisu trgovaca nakon ukidanja takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.

I dok, kako izgleda, sa gotovo svih strana stiže pomoć za srpske zdravstvene ustanove na Kosovu - iz Prištine, od stranaca i iz Beograda, Glas Amerike iz više izvora u internoj klinici u Lapljem Selu, koja radi u okviru Kliničko bolničkog centra u Gračanici, saznaje da su zdravstvenim radnicima u ovoj ustanovi hitno potrebni zaštitna oprema i medicinski materijal, jer je nemaju dovoljno za efikasnu borbu protiv koronavirusa.

Medicinski radnici koji su želeli da ostanu anonimni, ali su poznati našoj redakciji, ukazuju na nedostatak često i najneophodnijih lekova, što nije od juče nego je dugogodišnji problem i navode da u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa dnevno dobijaju jednu običnu hirušku masku i dva para rukavica, a svakodnevno se - kako navode - susreću sa potencijalno rizičnim pacijentima od koronavirusa.

Inače, jedina osoba srpske nacionalnosti južno od reke Ibar. koja je obolela od koronavirusa, jednu noć je provela upravo na ovoj klinici, zbog čega se više od 10 radnika ove ustanove nalazi u izolaciji.

Da li je i zašto stanje ovakvo na internoj klinici u Lapljem Selu pokušali smo da proverimo kod direktora KBC-a u Gačanici Bratislava Lazića. Odgovor za sada nismo dobili.

 


Komentari posetilaca