SRPSKO - ALBANSKA KULTURNA SARADNJA NA KOSOVU
17/05/2018 17:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 791 |
|


K.MITROVICA, 17.maj - Jedan od najpoznatijih filmskih i pozorišnih stvaralaca sa Kosova Enver Petrovci, koji danas radi kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Prištini, pozvao je autore pozorišne predstave „Slobodan šou“ u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Priština u Gračanici da taj komad odigraju i na sceni u Prištini.

U intervjuu za TV emisiju Sporazum Petrovci je rekao da iako su manjina, ljudi koji prate pozorište bi rado pogledali tu predstavu i u Prištini.

„Koristim priliku da pozovem taj ansambl da dođe ovde i odigra predstavu, a ako nemaju kontakt ja ću se potruditi da se ta predstava odigra i u Prištini. Sigurno će proći odlično“, rekao je Enver Petrovci.

Dramaturškinja te predstave, zapravo mjuzikla, koja govori o bračnom paru Milošević i životu u devedesetim Jelena Bogavac, upozorava da je kultura često izmanipulisana u političke svrhe i da je u našim medijima prezentacija kulture u bliskoj vezi sa političkim agendama.

„Sadržaj koji je politički šizofren, što je u umetničkom smislu fenomenalno, ovde nema mogućnosti da bude prezentovan, a da ne naiđe na totalnu osudu s jedne i s druge strane, a kultura bi trebalo da bude najšire i najslobodnije polje ljudskog delovanja“, rekla je Jelena Bogavac gostujući u emisiji Sporazum.

Direktor galerije Akvarijus u Mitrovici Aleksandar Dunđerin slaže se da je umetnost isto što i sloboda, a da umetnik mora da slobodno gleda na stvari i okolinu i da svoj pečat o vremenu u kojem živi.  Tvrdi da saradnja između srpskih i albanskih umetnika na Kosovu postoji i primerena je mogućnostima u ovom trenutku.  Međutim, po njegovom mišljenju umetnost nema taj zadatak da služi pomirenju i u tom smislu mogla bi samo da bude zlopupotrebljena.

„Ja ću da razgovaram sa svojim albanskim kolegama ako imamo neki zajednički imenitelj u poetici ili srodan senzibilitet u umetnosti ili neki interes. U protivnom, nećemo razgovarati. Ne može se nasilno tražiti od umetnika da  učestvuje u bilo kakvom projektu“, kategoričan je Dunđerin.

Ipak, doajen jugoslovenskog glumišta Enver Petrovci smatra da je kulturna saradnja između naroda imperativ i da je njena dužnost da miri  i povezuje ljude.

Emisija Sporazum emituje se svake druge nedelje na kanalima nezavisne TV Mreže i TV Mitrovica.

 

 

 


Komentari posetilaca