Srpsko srpski dijalog - Dejan Jovanović i Goran Lazić
28/12/2015 15:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2384 |
|


Čaglavica, 28.12.2015.godine:  Opština Gračanica konačno počinje da rešava stambena pitanja građana, a veoma uspešno radi i na rešavanju infrastrukturnih i drugih problema, koji su joj ostavljeni u nasleđe,  rekao je u emisiji Srpsko-srpski dijalog, direktor Odeljenja za katastar, urbanizam i zaštitu životne sredine  opštine Gračanica, Dejan Jovanović. Sa druge strane, Goran Lazić, opozicioni odbornik,  tvrdi  da su najvažniji deo posla uradile opštinske vlasti 2009.godine, kada je opština formirana i kada je on bio na čelu Skupštine opštine, a gradonačelnik Bojan Stojanović.   Najveći problem opštine Gračanica, pored malog budžeta i svakodnevnih problema građana, danas je eksproprijacija zemljišta, koja nije u nadležnosti lokalne samouprave, složili su se sagovornici poslednjeg ovogodišnjeg Srpsko-srpskog dijaloga.

 Zakon je jednak za sve,  mora se poštovati i upravo zbog toga opština Gračanica iseljava uzurpatore iz kuća, na koje su stanarsko pravo dobili građani na legalnom konkursu, rekao je  direktor Odeljenja za katastar, urbanizam i zaštitu životne sredine, Dejan Jovanović.  Konkurs je  raspisala Skupština grada Prištine, koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, a posredstvom oficira za vezu, vlasništvo stambenih objekata je preneseno na opštinu Gračanica, tvrdi Jovanović i dodaje da opština ne želi nijednog svog građanina da ostavi na ulici i da je ovaj problem zloupotrebljen od strane nekih pojedinaca i političkih predstavnika. Svim građanima, koji ispunjavaju uslove, opština će pomoću u vidu jednokratne pomoći ili kupovinom građevinskog materijala, kako bi sami gradili kuće.

“ Opština Gračanica je ovim činom iseljavanja, na neki način otvorila Pandorinu kutiju i da smo prilikom tog otvaranja naišli na izvesne probleme. Mi smo se fokusirali na rešavanje problema, a ne na sam problem,  zato što bi taj problem sigurno bio veći, jer je ta uzurpacija imala neku svoju pozadinu. Imala je i neku svoju političku pozadinu i svi ti ljudi koji su uzurpirali te stambene jedinice, jesu ušli pod nečijom komandom i sa nečijom političkom podrškom. Siguran sam da je prethodna vlast , kada se uzurpacija desila, imala sve mehanizme da do problema ne dođe.  Ja sada ne želim da navodim imena, niti političke partije, koje su stajale iza uzurpatora, ali siguran sa  da su prethodne političke partije koje su bile na vlasti, imale  mehanizme  da se ta uzurpacija spreči. Takođe, postoje porodice koje su bez ikakvog razloga uzurpirale  tu imovinu”, kaže Jovanović.

 Iseljavanje iz kuća je moglo da se obavi mirno i razgovorom, tvrdi Goran Lazić, odbornik Progresivno demokratske stranke  u Skupštini opštine Gračanica, koji se slaže da uzurpatori moraju napolje, ali da to nije trebalo raditi sada, kada je hladno i uz asistenciju policije. Lazić takođe tvrdi da Skupština opštine Gračanica, kada je on bio na njenom čelu, a gradonačelnik Bojan Stojanović, iako se nasilno useljavanje u kuće koje je gradla Vlada Srbije,  tada desilo, nije imala ingerencije da taj problem reši. Sve nstitucije koje su radile u srpskom sistemu, tada nisu želele da razgovaraju sa opštinskim vlastima.

“ Mi nismo imali ingerencije, zato što nismo ni pravili te zgrade, iako je zemljište bilo naše. Znači, nismo ni mnogli da intervenišemo, jer  opštinu Gračanica tada niko nije hteo ni da pita, ni da zove, ni da kaže šta da radimo.  Znate i samo, kako je u prve četiri godine opština Gračanica  bila bojkotovana, što se tiče srpskih institucija i kada smo se god obratili nekoj od tih institucija, nailazili smo na zid”, napominje Goran Lazić.

Najteži deo posla je  obavila lokalna vlast 2009.godine, kada je počela od nule sa formiranjem opštine i kada nije bilo podrške od Vlade Srbije, tvrdi Lazić i  posebno ističe loš rad opštine u 2014.godini, kada je gradonačelnik bio sadašnji zamenik premijera, Branimir Stojanović.

“Ono što je opština Gračanica uradila u naše vreme, jeste da je stavila na noge jednu novu instituciju, a niste imali ni zgradu, ni papir, ni olovku. Taman kada smo krenuli, došla je smena vlasti, a kako, ne bih ulazio u tu priču, ali ono što današnja vlast radi, ja bih podelio na dva dela, odnosno u dve godine. U prvoj godini, kada je gospodin Branimir Stojanović dobio vlast i funkcionisanje njegovih godinu dana i na funkcionisanje sada, ove druge godine. Prva godina funkcionisanja opštine Gračanica , ja mislim da je u totalu, skoro  bila ravna nuli, u šta se građani mogu uveriti ako pogledaju izveštaj Generalnog revizora. Možda građani ne znaju, ali tadašnja opštinska vlast, na čelu sa Branimirom Stojanovićem vratila je  u centralnu kasu million i dvesta hiljada evra. Sada se takve stvari ne dešavaju. U ovoj drugoj godini, kada je gradonačelnk Vladeta Kostić, sa budžetom je sve drugačije. Rad u ovoj godini je zaista zadovoljavajući, ali ukoliko ne bude, ja ću ga uvek kritikovati”, kaže Lazić.

 Jovanović  pak  misli da je tadašnja vlast, vlast u kojoj je predsednik SO Gračanica bio Goran Lazić,  mnoge probleme “gurala pod tepih” i da zato sada opština ima ovoliko problema. On takođe negira loš rad lokalne administracije dok je gradonačelnk bio Branimir Stojanoić i tvrdi da je  tada  započelo rešavanje gorućih problema i da je postignut maksimom, s obzirom na nasledstvo koje je opština imala od prethodne vlasti.  Radom u  2015.godini, sadašnje lokalno rukovodstvo, na čelu sa Vladetom Kostićem, može da bude ponosno, kao i građani opštine Gračanica, zaključuje Dejan Jovanović.  Tvrdnju Gorana Lazića da je opština vratila 1 200 000, evra 2014.godine, Jovanović negira.

            “To su netačni podaci, a glavni razlog zašto je 230 000 tada otišlo u suficit, kada govorimo o vladinim grantovima, jeste to što prošle godine nije bilo rebalansa budžeta i opština Gračanica nije jedina koja je prošle godine vratila pare u budžet. Sva ostala sredstva su prebačena u narednu godinu. Gledajući to u odnosu na 2013.godinu, to je tri puta  manje. Mi imamo podatak da je 2013.godine preko 500 000 evra otišlo  u suficit . 2013.godina je bila izborna godina i sigurno je da se prethodna vlast nije fokusirala  na način na koji će da utroši ta namenski opredeljena sredstva u kapitalne investicije, već na koji će način da ostane na poziciji na kojoj su bili. Kažem da su podaci gospodina Lazića netačni i sigurno je da ću braniti i prethodnog gradonačelnika, a i sadašnjeg, jer se opština Gračanica na svaki način trudi da udovolji svoji meštanima da taj novac koji je namenjen za kapitalne projekte,  adekvatno utroši”, zaključuje Jovanović.

Da je rad opštinske adminsitracije dobar u ovoj godini, pokazuje najnoviji finansijski izveštaj gradonačelnika Vladete Kostića, ali i vidljive promene na terenu, u vidu renovinarnih škola, izgrađenih puteva, očišćenih reka i drugih projekata, složili su se sagovornici emisije Srpsko-srpski dijalog, koji su na kraju zaključili da ne postoji opasnost od drastične promene etničke strukture u opštini Gračanica, jer se prodaja zemlje i pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, kontroliše, a takođe se radi i u skladu sa Razvojnim planom opštine. Eksproprijacija zemljišta, koja nažalost nije u nadležnosti opštine,  stvara najveći problem i smanjuje obradive površine, ali  menja i vlasničku strukturu, složili su se Dejan Jovanović i Goran Lazić u poslednjoj ovogodišnjoj emisiji  Srpsko srpski dijalog. 


Komentari posetilaca