Stojanović Kostić: Zabrinjavajuć trend porasta nasilja
01/07/2024 00:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 125 |
|


 

Milica Stojanović Kostić, direktorka NVO "Pravo na pravo" naglasila je u podkastu "Glas Kosova" da je edukacija o rodnoj ravnopravnosti ključna i za žene i za muškarce na Kosovu. Izrazila je duboku zabrinutost zbog diskriminacije žena u skoro svim aspektima života, istakavši da je fizičko nasilje nad ženama posebno alarmantno.

Ona se osvrnula na zvanične podatke koji pokazuju visok broj prijava nasilja nad ženama na teritoriji opštine Gračanica u 2023. godini, ali i na “zabrinjavajući trend porasta nasilja u poslednjem periodu”.

 

’’Podatak iz Gračanice kaže da su trideset tri žene prijavile nasilje u 2023. godini, dakle nasilje u porodici. To su podaci Policije Kosova, međutim ono što se dešava u poslednjem periodu je strašno, jer ja sam u samo nedelju dana čula za tri slučaja nasilja. Bila su dva slučaja nasilja u porodici, treći je bio u kafiću, kada je muškarac u  Gračanici tukao devojku i to je neko snimao i postavio na društvene mreže“, kazala je  Milica Stojanović Kosotić.

 

Milica Stojanović Kostić je takođe ukazala na problem patrijarhalnog obrasca ponašanja među policajcima koji često imaju ograničenu svest o zaštiti žena.

 

„Ono što mi moramo da promenimo jeste svest policajaca, zato što policajci su nam isto duboko patrijarhalno vaspitani, jer kad te policajac pita „jesi li ga provocirala?“ Šta da kažeš. Policajac te pita u policijskoj stanici „da li si ti provocirala njega, pa je on tako reagovao“. Mislim, šta dalje da kažem na to“, kaže ona.

 

Kritikovala je lokalnu vlast u Gračanici zbog nedovoljne pažnje posvećene ovom ozbiljnom problemu i nedostatka javnih izjava ili akcija koje bi podržale žrtve nasilja i promovisale rodnu ravnopravnost.

’’Nisam videla da je gradonačelnica Gračanice bar u jednom govoru rekla da nasilje nad ženama u Gračanici mora da prestane. A ima mnogo slučajeva nasilja. Da u Gračanici žene ne smeju da trpe, da budu na nižim položajima, da žene u Gračanici moraju da se osnaže, da moraju da se bave svojim pravima“.

Milica Stojanović Kostić ističe da žene često prolaze kroz nejednakost i diskriminaciju, posebno tokom procesa zapošljavanja. Naglasila je da im je često otežano da se angažuju u politici ili drugim javnim ulogama bez podrške muškaraca.

"Žene generalno prolaze kroz klasične prepreke, kao što je nedovoljna vrednovanje u odnosu na muškarce prilikom konkursa za posao. Ako žele da se bave određenim oblastima, često se smatraju nepodobnim. U politici, na primer, često moraju stajati u senci muškarca koji je glavna figura, preuzimati sve obaveze u kući, da bi mogle da se posvete svojoj karijeri, ukoliko je imaju. Žene retko dobijaju značajne pozicije putem konkursa koji su važni", rekla je Stojanović Kostić.

Mišljenja je da je važno osigurati bezbedno okruženje u kojem će se žene osećati podržano i zaštićeno kada izraze svoje probleme, kako bi ti problemi mogli biti pravilno rešeni.

’’Mi da bi mogle da promenimo stvari, ali potrebno je prvo da ohrabrimo žene - žene koje su i dalje uplašene za svoja radna mesta, za svoju egzistenciju, uplašene za sve moguće, jer žena mora da brine o svemu, ima najveću ulogu kao brižna. I onda je ona prosto sputana svim tim i ne može da izađe javno i da kaže "Hej, neko me seksualno uznemirava na poslu" ili "neko me seksualno uznemirava na ulici“. Imam različite primere u poslednje vreme šta se sve dešava. Tako da mislim da je problem što stojimo u mestu, što mi same mnogo ćitimo i dalje".

Stojanović Kostić je naglasila važnost dodatnog obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti kako bi se razumelo da to ne znači umanjivanje muških prava radi povećanja ženskih prava, već ostvarivanje jednakih prava, mogućnosti i poštovanja za sve.

"Rodna ravnopravnost ne postoji, dok god muškarci imaju veća prava od žena. To je vrlo jasno. Ali kada meni dođu muškarci i kažu ’’Pa stani, šta vi hoćete feminizmom? Hoćete da mi umanjimo svoja prava, a da vi povećate svoja prava“. Ne, apsolutno ste to pogrešno razumeli. Dakle, tu treba jedna posebna edukacija šta znači ravnopravnost" kazala je ona.

Milica Stojanović Kostić je i urednica podkasta "Ženskast", koji se ističe pružanjem platforme ženama koje nisu dovoljno u centru pažnje da izraze svoje stavove i mišljenja.

"Ono po čemu je ovaj podkast  karakterističan jeste što bira žene koje ne mogu dovoljno da se vide. Mislim da mi je to bila ideja vodilja - žene koje nisu dovoljno afirmisane, a imaju šta da kažu. Ja sam u svom radu, a i u svom životu u Gračanici, mogla da upoznam zaista puno žena koje su jako uspešne, ali su negde po strani, ne vide se i ne čuju. Tako da “Ženskast” daje priliku tim ženama da govore o svom razvojnom putu, o svojim stavovima, mišljenjima, ne samo na temu žena, nego smatram da žene treba da govore i na ostale teme, kao što su, što da ne, i političke stvari", kazala je Stojanović Kostić.

Na kraju, kao direktorka nevladine organizacije „Pravo na pravo“ Milica Stojanović Kostić je poslala poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja prava:

"Niste same. Progovorite o tome što vas muči. Probajte da nađete podršku van porodice. Tu smo mi i mediji da vam pomognemo“.

Podkast “Glas Kosova” realizuje Medija centar Čaglavica uz  finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog podkasta isključiva je odgovornost Medija centra Čaglavica, te nužno ne odražava stavove Evropske unije.

 

 

 


Komentari posetilaca