Tahiri: U petak se raspisuje konkurs za notare
18/04/2019 12:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 624 |
|

Gazeta Express, Kossev, 18.04.2019. -  Ministar pravde Abeljard Tahiri nakon trećeg sastanka odbora u okviru agende „Pravda 2020“, rekao je da su na ovom sastanku razgovarali o pitanjima kao što su povećanje broja notara na Kosovu i početak implementacije novog zakona.

„Od ovog petka Ministarstvo pravde će otvoriti konkurs za notare, a nakon dva meseca u svakoj opštini će biti notara. Kao što je predviđeno novom formulom, imaćemo jednog notara na 10.000 ljudi. Ovo uključuje i opštine sa većinski srpskim stanovništvom koje nisu imale notara. Svaki grad na Kosovu će imati potreban broj notara, u skladu sa važećim zakonom. Takođe smo razgovarali o medijatorima, u procesu smo primene novog zakona o imenovanju posrednika“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, formiraće se posebno odeljenje i uspostaviti mehanizmi za disciplinsku odgovornost sudija i tužioca.

Predsedavajući Sudskog saveta Skender Čočaj rekao je da su na ovom sastanku sa ministrom Tahirijem razgovarali o stvaranju posebnog odeljenja u okviru Osnovnog suda u Prištini.

„Mi smo preduzeli sve radnje. Sudski savet nastoji da sprovede sve planove do juna kako bi to Odeljenje postalo funkcionalno“, rekao je Čočaj.

Predsedavajući Tužilačkog saveta, Bahri Huseni rekao je da je jedno od pitanja o kojima se raspravljalo disciplina sudija i tužilaca.

„Mi smo napravili napredak po ovom pitanju pošto su Tužilački savet Kosova i Sudski savet napravili nacrte u vezi sa tim”, izjavio je Huseni.

 


Komentari posetilaca