Transparentnost rada Opštine Klokot - Vrbovac
09/04/2019 09:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 614 |
|


Čaglavica, 09.04.2019. - Opština Klokot koja je pre 8 godina, bila jedna od najtransparetnjih opština na Kosovu danas nema službenika za javno informisanje, ni za uvid u javna dokumenta, a sajt ove lokalne samouprave koji nije bio funkcionalan dve godine tek je nedavno počeo sa radom rečeno je na debati održanoj u Medija centru u Čaglavici na temu ,,Transparetnost rada Opštine Klokot-Vrbovac’’. Zamenik gradonačelnika Klokota, Saša Mirković, ipak tvrdi da je Opština Klokot transparentna, optužujući bivše rukovodstvo ove lokalne samouprave za mnoge propuste koji se, prema njegovim rečima, ne daju lako ispraviti.
Opština Klokot je u periodu od 2012. do 2014. godine u vreme dok je gradnačelnik bio Saša Mirković dobila priznanje za najtransparentniju opštinu na Kosovu. Saša Mirković – koji je danas zamenik gradonačelnika Klokota kazao je da se ova lokalna samouprava trudi da povrati nivo transparentnosti koji je imala pre 8 godina optužujući bivše lokalno rukovodstvo za mnoge propuste, koji se po njegovim rečima, ne daju lako ispaviti.
 
,,Opstina Klokot jeste transparentna, to odgovorno tvrdim, to je potvdila i gospođa iz ministarstva, možda ne u onom domenu od 2010. do 2014. ali napomenuo sam da je bilo problema u prethodnom periodu kad su ovi došli i dosta je problema ostalo. Taj trend je opao promenom vlasti 2014. godine do kraja 2017. Godine. Činjenica je da je u tom periodu ta vlast loše radila i da transparentnost u Opštini Klokot uopšte nije postojala. Od 2018 ja sa svojim gradonačelnikom i timom radimo na tome da vratimo ugled Opštine Klokot i da povećamo transparentnost da bude na onom nivou kakva je bila 2011, 2012. godine kada smo bili jedna od najtransparentnijih’’, rekao je Saša Mirković.
 
Venera Ćerkini iz Ministrastva za administaciju i lokalnu samoupravu ukazala je na to što Opština Klokot nema službenika za javno informianje, kao ni službenika za pristup javnim informacijama.
 
,,Za 2018. godinu se vidi da je Opština Klokot na vreme obaveštavala o sastancima i da je održala javne debate. Odnosno na osnovu administrativnog upustva o transparentnosti opštine, opštine su dužne da održe javne debate za sve akte koje donesi opština i ona je uspela da obavesti javnost za javne debate i za sve akte koji su usvojeni u skupštini opštine. Ova opština još uvek nije odredila službenika za informisanje. Oni imaju jednog službenika sa kojim mi sarađujemo, ali takođe nemaju ni službenika za pristup javnim informacijama što je zakonski predviđeno", rekla je Venera Ćerkini.
 
Novinar RTV ,,Puls’’ iz Šilova, Jovan Simić, kazao je da je saradnja između Opštine Kloklot i medija uglavnom dobra samo na početku mandata.
 
,,Mogu generalno da kažem da je za sada dobro. Kada kažem za sada, budući da je ova vlast godinu dana na vlasti, videćemo kako će ići kasnije. I u prethodnom periodu, otprilike, isto tako je bilo kada je Srećko Spasić bio predsednik, prvih godinu dana je bilo sve u redu, međutim kada počnemo da istražujemo neke ozbiljnije, opipljive teme gde ima prostora za korupciju i kriminal onda se tu bukvalno zatvaraju vrata i onda je sužen naš prostor po pitanju te saradnje’’, rekao je Jovan Simić.
 
Sanja Vuković iz NVO ,,Mreža za građanski aktivizam’’ rekla je da u Klokotu trenutno skoro da ne postoji civilni sektor, a zbog toga je, prema njenim rečima, odgovorna prethodna opštinska vlast. Prema njenim rečima opština još uvek ima dosta posla u vidu podizanja nivoa transparentnosti kako bi se postigao trend od pre osam godina kad je Opština Klokot bila jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava na Kosovu.
 
,,Ja govorim o tome da mi (civilni sektor) već godinama nemamo nevladinu organizaciju u Klokotu koja će na pravilan način uz merne instrumente, uz merne indikatore odrediti stepen poštovanja transparentnosti u Opštini Klokot. Pored svega toga nije perfektno, daleko je od toga. Da li ima da se radi trenutno u opštini Klokot- ima i to mnogo i to mnogo da bismo stigli bar na onaj deo koji je bio 2010. ili 2011. godine. Treba da se radi’’, rekla je Sanja Vukovic.
 
Poslednja objava na web sajtu Opštine Klokot je iz februara 2018. godine. Na pitanje novinara - zbog čega web sajt ove lokalne samouprave nije bio funkcionalan toliko dugo - Saša Mirković i Venera Ćerkini kazali su da je za taj problem  odgovornost na centralnom, a ne na lokalnom nivou. Debatu na temu ,,Transparentnost rada Opštine Klokot-Vrbovac’’ organizovao je Medija centar uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo u okviru projekta ,,Tansparentnost i odgovornost inistitucija- put ka Evropskoj uniji’’.
 

Komentari posetilaca