Trgovina u doba koronavirusa
06/05/2020 11:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 650 |
|


Medija centar, 04.05.2020. – U protekla skoro dva meseca koliko na Kosovu traje „kriza“ izazvana koronavirusom, mnogi trgovci bez većih problema obavljaju svoje poslove. Nestašice robe na centralnom Kosovu uglavnom nije bilo.

Apoteke, benzinske pumpe, prodavnice prehrambene robe, poljoprivredne apoteke. Ovo su samo neki od primera brojnih trgovinskih objekata i biznisa na Kosovu koji u skoro dvomesečnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa nisu prestajali sa radom.  

“Pa sada, baš u ovo vreme kad se pojavila korona je sezona poljoprivrednih radova i zaštite pšenice, prskanje protiv korova, kukuruza…tako da  smo mi zadovljni i što se posla i što se prometa tiče. Takoreći posla ima više sad nego što je bilo”, kaže Radojica Stojanović, vlasnik poljoprivredne apoteke u Lapljem Selu.

Problem sa poslovanjem i snabdevanjem robe nemaju ni marketi i prodavnice prehrambene robe. 

“Ono što je bilo interesantno je da je u početku stvarno bilo problema i oko snabdevanja robom, ali se dobrom organizacijom kako Kriznog štaba, tako i nas lično privatnika, gledalo da ta nestašica bude što manja i da narod ne oseti to puno i lično. Uspeli smo u tome, nije bilo lako, ali već ulazimo u period kad se snabdevanje regulisali i sad već možemo da kažemo da funkcionišemo normalno”, kaže Igor Aritonović, vasnik marketa “Olimp” u Gračanici.

Za razliku od apoteka i prodavnica prehrambene robe, kojima je promet ostao isti ili se povećao, benziske pumpe su zbog ograničenog kretanja ljudi, manje posećene,  pa je samim tim i prodaja goriva znatno manja u odnosu na period pre pandemije  koronavirusa.

“Bilo je malo bolje dok je bila ova poljoprivreda, oko setve,  inače ovako nema ništa, čak i naši saniteti nemaju posla. Kreću se, ali umanjeno, vrlo malo. Ranije su  saobraćali za Srbiju svaki dan,  sad je to retkost” , kaže Predrag Mihajlović, vlasnik benzinske pumpe “Tim-petrol” u Gračanici.

U skladu sa merama vlade izmenjeno je i radno vreme trgovniskih radnji.  Market “Olimp” jedini je u srpskim sredinama na centralnom Kosovu radio 24 sata, sada se zatvara sat vremena pre ponoći. Iako,  kako kaže vlasnik ovog marketa,  sada za radnike treće smene posla nema, on je odlučio da ne otpusti nijednog zaposlenog.

“Ja nisam lično dao nijedan otkaz, to je bio moj lični princip iako mi u jednom momentu nije bilo potrebno toliko radnika. Nadao sam se da ova situacija neće trajati toliko dugo i da ekonomski moja firma može da izdrži da plati sve radnike, jer to su ljudi sa kojima ja radim godinama i ne bi bilo možda časno da ih isteram sada kada je prvi problem naišao”, kazao je Igor Aritonović.

I dok su trgovinske radnje morale da svoje radno vreme prilagode novim merama benzinske pumpe i poljoprivredne apoteke nastavile su da funkcionišu uobičajeno.

“Mi nismo menjali radno vreme. Naše radno vreme je od 08 do 17 časova,  tako da ovi potrošači ko ima slobodno vreme on iskoristi dođe, onda onaj drugi, treći... Mada, ako dođe i posle radnog vremena mi smo tu da ljudima pomognmo, otvorimo prodavnicu, uslužimo, oni su zadovoljni, mi smo zadovoljni…”, kazao je Radojica Stojanović.

“Radno vreme nam se nije menjalo, radno vreme je do 24 h kao što je bilo. Što se radnika tiče dobili smo dozvole za sve radnike, radnici normalno mogu da dođu i da se vrate. Upošljavam pet radnika na pumpi i niko nije dobio otkaz i neće. Sad ne znam koliko će ovo da traje, ali za sada ne razmišljam o tome. Moraćemo da istrpimo malo i za sebe i za radnike, ne može uvek da bude dobro”, kaže je Predrag Mihajlović.

Građani centralnog Kosova uglavnom poštuju mere ograničenog kretanja. Na svim prodavnicama i ustanovama istaknuta su i obaveštenja o obaveznoj takozvanoj socijalnoj distanci građana, kao i ostalim preventivnim merama za sprečavanje širenja koronavirusa. Nošenje rukavica i maski je obavezno u gotovo svim objektima.  

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.

 


Komentari posetilaca