Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani
21/05/2019 17:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 635 |
|

KoSSev, 21.05.2019. - Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet i šefica misije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova, uputili su ovih dana apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje koju manastir koristi.

Maja 2016, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih upravo od strane opštinskog rukovodstva koje do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

„Udarac je za jednak pristup pravdi to što treću godinu vlada ne uspeva da sprovede odluku Ustavnog suda o slučaju zemlje u Dečanima. Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda“, napisao je Kosnet prošlog petka na Tviteru.

Inače bratstvo manastira Visoki Dečani koristi tu zemlju za uzgoj žitarica i ispašu stoke, a navode da lokalne vlasti ne mogu da ih spreče da koriste zemlju jer je zona oko manastira pod zaštitom KFOR-a. Međutim, nepoštovanje odluke da se manastirska zemlja zavede u katastar „kod bratstva stvara osećaj nebezbednosti i obespravljenosti, odnosno pokazuje da živimo u situaciji bezakonja i nefunkcionisanja institucija koje bi trebalo da poštuju i da štite naša imovinska prava, a ne da ih ugrožavaju“, navode iz manastira Dečani za KoSSev.

Juče se povodom činjenice da opština Dečani već tri godine ne poštuje odluku Ustavnog suda oglasila i šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Natalija Apostolova.

„EU je duboko zabrinuta zbog nesprovođenja presude Ustavnog suda od 19. maja 2016. u slučaju imovinskog spora u Dečanima, ali i drugih sporova koji se tiču imovine pripadnika nevećinskih zajednica. Odluke najviše pravne instance Kosova su konačne i moraju se sprovesti bez odlaganja. EU poziva vlasti da na svim nivoima odlučno poštuje vladavinu prava kao fundamentalni demokratski princip“, navodi se u saopštenju Apostolove.

Manastiru 1946. oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

 


Komentari posetilaca