U Gračanici počele Vidovdanske svečanosti
05/06/2020 18:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 889 |
|

New press, 05.06.2020. - U Gračanici su otvaranjem “Likovne kolonije 2020” zvanično počele Vidovdanske svečanosti.  Ove godine će program manifestacije zbog pandemije koronavirusa biti izmenjen u skladu sa uvedenim merama.

Izložbom odabranih slika iz fundusa Galerije Doma kulture “Gračanica” otvorena je dvadeset druga likovna kolonija „Vidovdan“, čime su zvanične počele Vidovdanske svečanosti.

Iako je tradicija da se likovna kolonija  otvori izložbom prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ koja se dodeljuje za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti, zbog pandemije koronavirusa , ove godine  zamenila ju je izložba  umetničkih radova sa prethodnih likovnih kolonija.

Organizatori ove tradicionalne kulturne manifestacije , poručuju da iako je celokupan program Vidovdanaskih svečanosti ove godine zbog epidemiološke  situacije izmenjen, on neće zaostajati za prethodnim godinama.   

“I pored pandemije koronavirusa, znači glavni segmenti maniferstacije su ostali, to su Likovna kolonija, izbor Kosovke devojke i Vidovdansko pesničko bdenije, s tim što ima nekih različitih izmena u tim manifestacijama. Što se tiče kolonije učestvuju samo loklani umetnici sa Kosova i Metohije, što se tiče Vidovdanskog pesničkog bdenija i tu učestvuju samo pesnici sa Kosova. Kada je u pitanju izbor Kosovke devojke nemamo polufinala po enklava gde žive Srbi, već samo finalni izbor 26. juna u porti manastira Gračanica”, rekao je direktor Galerije Doma kulture Neobojša Jevtić.

“Vidovdanske svečanosti” i likovnu koloniju otvorio je gradonačelnik  Gračanice Srđan Popović, naglašavajući da su Vidovdanske svečanosti najznačajnija kulturna, duhovna i nacionalna manifestacija na ovim prostorima.

„Vidovdanske svečanosti  svojim dubokim značenjem daju smisao našem opstanku i našim težnjama da sačuvamo vrednosti koje prepoznaje ceo prosvećeni svet. Važno, možda i najvažnije pitanje jeste kako te vrednosi možemo da sačuvamo. Duboko sam ubeđen da imamo snage, ne samo da ih sačuvamo, već i da nastavimo i da nadogradimo delo naših predaka u ovim teškim vremenima“, rekao je Popović.

Slikarka Maja Todić kaže da izolacija izazvana pandemijom koronvirusa umetnicima nije teško pala, već im je poslužila kao insipiracija za stvaralaštvo.   

„Izolacija je svakom slikaru bila veliki izazov i prilika da se susretne sa samim sobom, da shvati da je ona jedna veoma pozitivna stvar. Nama, slikarima, je izolacija nešto sasvim prirodno. Bila ona nasilna ili prinudna, čovek shvati da je slobodno vreme nešto najvrednije što jedan umetnik trenutno ima. Normalno da je inspiracija za stvaralaštvo“, kazala je Maja Todić.

Vidovdanske svečanosti traju do 28. juna, kada će biti služen parastos na Gazimestanu, a u večernjim satima biti organizovana predstava za najmlađe.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica i Skupština Grada Prištine pokrovitelji su Vidovdanskih svečanosti 2020.

 


Komentari posetilaca