Ulrika Rikardson - Plastični otpad je izazov za Kosovo
06/06/2018 10:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 802 |
|

UNDP-05.06.2018. - Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine glavna predstavnica UNDP na Kosovu Ulrika Rikardson obajvila je autorski tekst na ovu temu koji prenosimo u celosti:

 Već 44 godina obeležavamo Svetski dan životne sredine 5.juna, koji je ujedno najvažniji dan za UN u podizanju svesti o zaštiti životne sredine od koje zavisimo!  Skoro pola veka, možemo reći postoji jedan ohrabrujući napredak koji nas pomera sa mrtve tačke.

“Pobedi plastiku” je tema ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana životne sredine sa ciljem da postanemo alarm čitavom svetu i podignemo svest i napravimo korake u rešavanju problema.

Činjenica je da Zemlja nas ne treba već je Zemlja potrebna nama! Naša proizvodnja i konzumacija toliko je uvećana da je postala neodrživa sa prekomernom upotrebom prirodnih izvora i toksičnog materijala a samim tim preteranim otpadom! Naše navike treba promeniti u suprotnom direktno ugrožavamo potrebe i prava budućih generacija! .

Neke od alarmantnih činjenica su: do 2050, okeani će sadržati, po težini, više plastike nego ribe: Podaci za Kosovo govore da je otpad u uvećanju i od ukupnog otpada 11% je plastika. Paljenjem teške plastike (kao gume na primer) u vazduhu se oslobađaju gasovi koji su veoma štetni za naše zdravlje: plastične kese koje završe na zemlji ispuštaju hemikalije poznate po tome što izazivaju kancer. Činjenica je da je plastika trajni materijal koji traje doveka, ipak 33% plastičnih proizvoda koristi se jednokratno a zatim se baci u otpad!

Pre nekoliko dana, “Nacionalna geografija” koju prati 87.9 miliona pratilaca na Instagramu, objavila je sliku sa Kosova, koja pokazuje enormnu količinu plastičnog otpada koji pliva u reci Erenik u regionu Đakovice. Ovo nije slika koju Kosovo želi u svetu.  Reakcija ljudi kao i civilnog sektora zajedno sa “Učinimo to Kosovo” učinila je da se organizuje akcija čišćenja reke. Ovo je za pohvalu ali još mnogo toga treba učiniti! Uvod u obrazovanje o životnoj sredini, podizanje svesti o opasnostima koje donosi upotreba plastike i promena našeg ponašanja…

Kosovoski tim Ujedinjenih nacija zajedno sa drugim međunarodnim i bilateralnim partnerima pomaže institucijama Kosova da obezbede zdravo i lepše Kosovo a posebno u smanjenju opasnosti od prirodnih nepogoda i promena klime. Saradnja može dati odlične rezultate u kombinaciji sa znanjem, pametnim investiranjem i novim tehnilogijama u reciklaži, koje je dugotrajno rešenje u sprečavanju zagađenja! Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju o Održivim ciljevima razvoja i tako je postala deo Globalne agende 2030. Glavni princip Agende 2030. je “ne ostavljamo nikog za nama”. Kosovo se pridružilo ovome i samim tim postalo bolje mesto za sve.

Jasno je da čitav svet daje dobre primere, posebno zabranom plastičnih kesa a i promenama zakona. Kosovo treba da učini isto. Potrebna je zajednička akcija prikupljanja plastike. To zahteva saradnju svih zajednica, biznisa, Vlade i Skupštine, promene zakona i uvođenje restriktivne prodaje plastike.

Ukoliko želimo da budemo korektni prema našim budućim pokolenjima i ukoliko želimo da našu decu pogedamo u oči i kažemo da smo učinili sve što smo mogli onda moramo prvo da verujemo da je naša životna sredina naša Planeta. Jedina koju imamo.

 


Komentari posetilaca