UNDP Kosovo i partneri započinju obeležavanje Dana planete Zemlje
23/04/2024 12:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 12 |
|

UNDP Kosovo 23.04.2024 - Kao dugogodišnja tradicija, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, zajedno sa Kancelarijom predsednika i Ministarstvom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, zvanično je započeo niz događaja povodom proslave Dana planete Zemlje, kao jedan značajan korak u podizanju svesti svesti o klimatskim promenama i delovanju.

Događaj inauguracije održan je u Kampusu Univerziteta u Prištini „Hasan Priština“, okupljajući ključne institucionalne i razvojne partnere, uključujući Nuna Kejroša, stalnog predstavnika UNDP Ljiburn Aljiu, ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Hajrulah Čeku, ministar kulture, omladine i sporta, Faton Peci, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Arberie Nagavci, ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, predstavnici institucija, ambasadori i drugi ugledni partneri.

Događaj je kulminirao otkrivanjem umetničke instalacije „Zid ili iskrivljeno obećanje“, strukture sastavljene od odbačenih plastičnih kesa i drugih recikliranih materijala, sa ciljem da se prikaže uticaj ljudskih akcija na budućnost Planete.

Globalna tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je “Planeta protiv plastike”, a umetnička instalacija koju je kreirao Driton Seljmani, kao deo UNDP-ovog globalnog projekta “Klimatsko obećanje”, predstavlja ovaj ekološki izazov. Umetnička instalacija ima poseban značaj jer je nastala zajedno sa decom, školarcima. Kao i prethodnih godina, ova inauguracija je poslužila da se naglasi značaj angažovanja zajednice i njene uloge u oblikovanju održive budućnosti naše planete.

Umetnička instalacija je deo projekta “Klimatsko obećanje”, koji sprovodi UNDP na Kosovu jer ostajemo posvećeni razvoju ekološke svesti i inicijativa za održivost, a proslava Dana planete Zemlje služi kao jedan od povoda.

O umetničkoj instalaciji

Zid ili iskrivljeno obećanje je javni projekat koji se bavi zamršenom dinamikom između čovečanstva i prirode. Služeći kao prolaz, ovaj projekat nas uvodi u čitavo putovanje, podstičući razmišljanje o ekološkoj svesti, kao i naglašavajući hitnu potrebu za kolektivnim održivim praksama. Ova struktura, sastavljena od odbačenih plastičnih kesa i drugih recikliranih materijala, upotpunjena je dečijom umetnošću i spisima, I njihovim obećavanjima planeti Zemlji. Instalacija je postavljena u Kampusu Univerziteta u Prištini od 22. aprila do 5. maja, nakon čega će biti rastavljena na manje komponente, preuređena i izložena u raznim institucijama. Ovo je omogućeno njegovim cirkularnim i održivim dizajnom.

O autoru

Driton Seljmani je umetnik sa Kosova čiji su radovi izlagani širom sveta. Seljmani krši društvene norme, podstaknute doživotnim skepticizmom. Njegova umetnost ponovo zamišlja verovanja usred kulturnih promena, posebno stalne tranzicije njegovog rodnog mesta. Kao posmatrač i učesnik, on u svoje kreacije unosi ličnu priču.


Komentari posetilaca