Urednica portala Kossev privedena na novinarskom zadatku
11/04/2020 18:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 588 |
|

Kossev, 11.04.2020. - Pripadnici Kosovske policije priveli su danas nešto posle 14 časova urednicu portala KoSSev, Tatjanu Lazarević, na putu iz Kosovske Mitrovice ka Malom Zvečanu, koja se u tom trenutku nalazila na novinarskom zadatku. Za obavljanje zadatka novinarka portala KoSSev kretala se pešačkom stazom preko Malog Zvečana jer je saobraćaj Mitrovica -Zvečan obustavljen.

Po uvođenju restrikcija kretanja krajem marta, kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se odluka o zabrani kretanja građana ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa.

Uprkos tome, urednica našeg portala privedena je tokom zadatka provere situacije u Domu zdravlja u Zvečanu a nakon jutrošnje objavljene vesti o situaciji u bolnici u Gračanici, i koji je trebalo da bude deo serije tekstova o funkcionisanju zdravstvenih institucija u srpskim sredinama tokom pandemije koronavirusa. Takođe i tokom novinarskog zadataka osmatranja atmosfere u opštinama Severna Mitrovica i Zvečana tokom mere karantina na snazi, odnosno mere potpune obustave kretanja, a što je takođe deo serije tekstova o kojima KoSSev redovno izveštava slikom, tekstom i video materijalom.

Prilikom privođenja urednice portala KoSSev, ona je kod sebe imala dve novinarske legitimacije, koje je pokazala pripadnicima interventne jedinice koji su je zaustavili i insistirali da pođe u policijsku stanicu, pozvavši patrolu. Nosila je rukavice i masku, i kod sebe u torbi nosila je diktafon.

Portal Kosovoonline je objavio fotografije koje je potpisao kao svoje, a koje su na osnovu onoga što se na njima vidi, kako je u međuvremenu potvrdila Lazarević, snimljene neposredno prilikom njenog zaustavljanja od strane interventne jedinice, u trenutku kada ni ona nije znala da će biti privedena. U blizini, kako je u međuvremenu potvrdila Lazarević, nije bilo u tom trenutku drugih osoba osim interventne jedinice, osim ukoliko NN lice nije bilo skriveno, naglasivši da je to put izvan grada i otvoren prostor. Iste fotografije uz tekst objavio je i TV Most.

Ovo je još jedan u nizu pritisaka na novinare našeg portala i pokušaj sprečavanja izvršenja novinarskih zadataka. Podsećamo, početkom nedelje, novinaru našeg portala zamereno je to što konferenciju za medije Kriznog štaba prenosimo uživo putem naše Fejsbuk stranice, uz ocenu da imamo „previše slobodnog vremena“ i „postavljamo kojekakva pitanja“.

 


Komentari posetilaca