Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici
23/05/2019 14:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 615 |
|

RTV KIM, 23.05.2019. - U Gračnici se održava Sajam obrazovanja na kojem učestvuju srednje škole sa centralnog Kosova. Ovaj sajam je prilika za učenike koji završavaju osnovno obrazovanje da se informišu i odluče u kojoj će obrazovnoj ustanovi nastaviti školovanje.

Hol Doma kulture u Gračanici danas je pun učenika koji su došli da se informišu o uslovima u srednjim školama. Neki su već odlučili koju će školu da upišu, ali ima i onih koji se još dvoume.

Predstavnici srednjih škola izneli su brošure, a njihovi učenici su izvodili i praktičnu nastavu, pa su okupljeni mogli videti kako izgleda rad u laboratorijama Medicinske škole, ali i hemijski procesi u Elektrotehničkoj školi.

Medicinska škola ove godine nudi tri smera – Medicinska sestra – tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar.

“Interesovanje za našu školu je godinama unazad sasvim zadovoljavajuće. Deca, pre svega, u našim smerovima vide perspektivu, a kada dođu kod nas mi se trudimo da oni zavole ono za šta su se opredelili i da ih naučimo da budu spremni školovanje, a oni koji su otvoreni za nauku da im usadimo još veću ljubav prema nauci”, kazala je nastavnica Farmacije Slađana Stanković.

Jovica Mišković, profesor Fizike u Elektrotehničkoj školi “Mihailo Pupin” u Sušici kaže da ova ustanova pruža najbolje uslove i da je tehnički i tehnološki najopremljenija škola na centralnom Kosovu. Osim toga, kaže, ima i odličan stručni kadar.

“Što se tiče Elektrotehničke škole ovde imaju priliku da nauče mnoge stvari, pogotovu u današnje vreme kada se sve više forsira IT sektor. Imamo veoma dobar smer "Elektrotehničar računarskih mreža" koji je baš vezan za taj IT sektor i gde će učenici sutra biti u prilici da rade u mnogim kompanijama kao programeri i dobri stručnjaci. Imamo i "Elektrotehničara računara", to je jako dobar četvorogodišnji smer gde učenici stiču jako dobro znanje”, kaže profesor Mišković.

Osim stručnih škola na Sajmu su bili i predstavnici Prištinske Gimnazije i Poljoprivredne škole iz Lipljana.

“Ovo je škola širokog spektra. Poljoprivredna škola nudi smer “Veterinarski tehničar” i smer “Proizvođač prehrambenih proizvoda” trećeg stepena, uz to i “Ženski frizer” trećeg stepena. Škola se nalazi u Lepini, a praksa je u Gračanici”, kaže profesor Aleksandar Radović.

Za Prištinsku Gimnaziju koja je izmeštena u Laplje Selo godinama unazad vlada veliko interesovanje. Direktor škole Dejan Denić kaže da postoji interesovanje za formiranje trećeg odeljenja ali da zbog nedovoljno prostora u zgradi, nisu u mogućnosti da ga formiraju.

“Upisujemo dva odeljena prve godine, Prirodno matematičkog i Društveno-jezičkog smera i to po dvadeset učenika. Veliki problem je nedostatak prostora, mi se sa tim suočavamo od kako su škole izmeštene iz Prištine, ali smo u neku ruku imali sreću jer smo uspeli da izgradimo još dve učionice i na taj način smo uspeli da obezbedimo prostor za odvijanje nastave na ovaj način”, kaže Denić.

Podršku Sajmu obrazovanja pružaju Dom kulture i Opština Gračanica. Direktrorka obrazovanja u ovoj lokalnoj samoupravi, Brankica Ničić, kaže da je sajam od velikog značaja.

“Mislim da je ovaj Sajam obrazovanja dobar pokazatelj da su deca zainteresovana da dođu i da se informišu, da vide šta to škole trenutno nude i da postave sva pitanja koja ih interesuju i na taj način dobiju informacije i da se na osnovu toga odluče čime će se baviti u životu”, kazala je Ničićeva.

Osim pomenutih škola, na sajmu su učestovale i Saobraćajna, Mašinska, Ekonomsko-trgovinska, kao i Muzička škola "Stevan Mokranjac".

Sajam obrazovanja pod sloganom “Dođi i informiši se” se održava četvrtu godinu zaredom. Pre desetak dana održan je sajam na kojem su se predstavile visokoškolske ustanove.

 

 


Komentari posetilaca