Vidovdanske svečanosti i likovna kolonija u Gračanici
30/05/2019 12:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 861 |
|

New press, 30.05.2019. - Svečano otvaranje vidovdanskih svečanosti i početak rada gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2019“ biće organizovano u subotu, 1. juna sa početkom u 20 časova u Galeriji Doma kulture “Gračanica”.  Tim povodom biće otvorena izložba slika Aleksandra Đurića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti. Na izložbi ćebiti predstavljeno 40 radova.

Likovna kolonija „Vidovdan“  održava se dvadesetprvi put u okviru vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika. Prošlogodišnji dobitnici nagrada su Aleksandar Đurić i Filip Ristić.

Ove godine na likovnoj koloniji učestvovaće umetnici: Snežana Pešić Rančić (Beograd), Saša Dobrić (Novi Sad), Suzana Stojadinović (Beograd), Zvonko Pavličić (Peć-Kosovska Mitrovica), Kristina Ristić (Beograd), Lazar Šošević (Uroševac-Niš), Slaviša Mihajlović (Kosovska Kamenica), Jelena Živković (Kosovo Polje-Niš) i ove godine prvi put gošću iz Velikog Trnova (Bugarska) Marietu Konovu.

Pokrovitelji izložbe i kolonije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministrastvo kulture i informisanja, Opština Gračanica, SG Priština.

 


Komentari posetilaca