Vladavina prava ključna za ekonomski razvoj severa Kosova
07/03/2018 10:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 814 |
|


 

Čaglavica, 07.03.2018. - Iako je za razvoj severa Kosova proteklih godina uloženo preko 30 miliona evra, prema statističkim podacima to je najsiromašniji deo Kosova. Za  održivi ekonomski razvoj potreban je strateški plan i efikasnija vladavina prava, zaključeno je na debati “Ekonomski razvoj severa Kosova” koja je održana u Medija centru u Čaglavici.

Direktorka regionalne razvojne agencije za sever Reze Dulji rekla je da je Briselskim sporazumom predvđeno 50 miliona evra za razvoj severa Kosova. U prošlogodišnjem izveštaju Instituta za regionalni ekonomski razvoj navodi se da je u periodu od 2013. do 2017. godine uloženo 32 miliona evra. Međutim i pored toga po rečima Reze Dulji Sever Kosova koji čine  opštine  Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, je prema stratističkim podacima najsiromašniji deo Kosova i da su potrebna i dalja ulaganja. 

 “Mislim da četiri opštine na severu i dalje imaju potrebe za fondovima, jer je očigledno da ima potrebe za poboljšanjem infrastrukture i različitih projekata za škole. Međutim, evidentan je pad broja donatora, ne znam zbog čega, ali nadam se da će biti izrađena neka druga strategija, jer je nezaposlenost na severu velika”, rekla je Reze Dulji

Profesorka na Univerzitetu u Severnoj  Mitrovici Jelena Đokić smatra da je za razvoj severa Kosova najpre potreban zajednički strateški plan koji opštine na severu nemaju.

“Bez razvoja vodosnadbevanja, bez razvijene kanalizacione mreže, bez razvijanja plana upravljanja čvrstim otpadom i bez snadbevanja strujom, bez izgradnje dobrih puteva, mi ne možemo da očekujemo nikakve investicije i nikakav dalji ekonomski razvoj” , rekla je Jelena Đokić’

Preduzetnik iz Zubinog Potoka Rade Utvić smatra da bi kad je ekonomski razvoj u pitanju trebalo ulagati u otvaranje i razvoj malih i srednjih preduzeća . Po njegovim rečima dosadašnja ulaganja na severu Kosova nisu  ravnomerno rapoređena. 

’Poražavajući je podatak da je za razvoj severa predviđeno 50 miliona evra. Pretpostavljam i znam da sigurno da od tog novca više od 20% nije uloženo u privredu“, kazao je Utvić.

Zamenica direktora Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Jovana Jakovljević smatra da je za bolji ekonomski razvoj severa potrebno proširenje tržišta i povezivanje sa jugom. Međutim po njenim rečima neophodno je najpre uspostaviti bolju vladavinu prava u ovom delu Kosova.

 ‘’Vladavina prava na severu jeste jedan od ključnih zadataka zato što uspostavljanje vladavine prava vi stvarate jedno bezbedno, investiciono sigurno okruženje i samim tim otvorenije za ulaganja i za brži rast. Bez vladavine prava prosto nije moguće ni  prevući ni direktne, ni strane investicije’’, rekla je Jovana Jakovljević.

Na debati je učestvovao i ministar za regionalni razvoj u Vladi Kosova Rasim Demiri koji je rekao da je ovo ministarstvo za ovu godinu izdvojilo dva miliona evra za petr regiona na Kosovu gde je uključen i Sever Kosova i da će sredstva biti uložena u infrastrukturne projekte, ali i za ostale grantove.

Debatu na temu Ekonomski razvoj severa Kosova organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku UNMIK-a.

 


Komentari posetilaca