Vokri: Srpska lista najveći gubitnik referenduma na severu Kosova
24/04/2024 16:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 409 |
|

Medija centar Čaglavica, 24.04.2024. - Srpska lista najveći je gubitnik referenduma na severu Kosova, jer im inicijativa za smenu gradonačelnika nije uspela rekao je zamenik ministra administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Arber Vokri na debati „Referendum na severu – Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promena znak neuspeha?“ koja je održana u Medija centru u Čaglavici. Učesnici debate složili su se da su proces glasanja za smenu gradonačelnika obeležile brojne neregularnosti, loši uslovi i nedostatak kampanje. Dok su na tvrdnje Vlade Kosova da je organizovanjem referenduma Kosovo zaslužilo ukidanje mera Evropske unije učesnici po ovom pitanju imali suprotna mišljenja.

Dušan Radaković, ispred koalicije „Demokratija na delu“, organizacije koja je posmatrala glasanje za smenu gradonačelnika na severu Kosova, rekao je da su tokom ovog procesa uočene brojne neregularnosti. Jedan od najvećih problema prema njegovim rečima, o čemu je obaveštena Centralna izborna komiisja (CIK)  bio je taj što su paonoi za glasanje bili okrenuti prema kamerama za video nadzor.

„Odgovor iz CIK-a nam je bio da je to po novom zakonu. Meni nije jasno po kom zakonu kamera snima tebe i vidi za koga glasaš. O kojoj poverljivosti pričamo?“, rekao je Radaković.

Radaković se osvrnuo i na loše uslove i neadekvatne prostorije u kojima je organizovano glasanje.

„Imali smo veliki broj biračkih mesta koja ne zadovoljavaju kriterijume – mesta bez struje, mesta u kojima možda ni 15 godina nije niko ušao do dan ranije, prljava, bez grejanja, bez struje, bez uslova uopšte da neko sedi tu. Navešću samo neke, mesto u Drenu, biračko mesto u Lešku, što se tiče Leposavića, opštinska zgrada – kancelarije koje su vrlo male, vrlo uske“, rekao je Radaković.

Još jedan od propusta u organizaciji referenduma je i nedostatak uobičajenih elemenata izborne kampanje, rekao je predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

„Ovo je prvi put da nije bilo nikakve kampanje. Nije bilo informisanosti, bukvalno niste mogli da vidite nijedan plakat, nijedan bilbord, ništa u toku te predizborne kampanje, predreferendumske kampanje, nazovite je kako hoćete, koja poziva građane, koja im objašnjava šta su njihova prava, šta su obaveze, da ako ne izađu na referendum, ovi gradonačelnici će ostati do oktobra 2025. godine. Mislim da građani nisu bili uopšte informisani“, rekao je Jablanović.

Zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri takođe smatra da uslovi u biračkim centrima na severu nisu bili baš najbolji. Priznao je takođe da ni organizacija ovog glasanja nije bila na zavidnom nivou.

„Deo tog problema potiče od toga da, kao što i sami znate, škole nisu bile ustupljene na uslugu građanima tog dana, zbog toga što direktori koji su postavljeni na te pozicije od strane Srpske liste nisu dali dozvolu, a mi kao centralna vlast nismo hteli da podižemo neke tenzije, tako što bismo ih uz pomoć policije otvorili ili nešto drugo,“ rekao je Vokri.

Vokri referendum ocenjuje kao „neuspešnu inicijativu Srpske liste“, podsećajući da je upravo inicijativa za smenu četiri albanska gradonačelnika na severu potekla baš od ove partije. Prema njegovom mišljenju, Srpska lista je ovim referendumom na neki način, kako kaže, kažnjena od strane građana.

„Ja verujem da je dobitnik srpski narod na severu Kosova. Pošto će sada imati dovoljno vremena da se organizuje i da napravi barem još jednu, ako ne i više političkih opcija kroz koje bi predstavili svoje interese, nacionalne građanske interese Srba na severu. Dostojanstvenije i iskrenije nego što je do sada to radila Srpska lista. A gubitnik je očigledno baš Srpska lista“, naveo je Vokri.

Arber Vokri rekao je da nakon što je Kosovo organizovalo referendum, odnosno glasanje za smenu gradonačelnika na severu Kosova, Evropska unija više nema razloga da ne ukloni mere koje je uvela prošle godine. Odgovarajući na pitanje da li je na severu Kosova došlo do deeskalacije situacije, navodi da je njegova procena da „vlada izvesna smirenost“.

„Ja verujem da više nema nikakvog razloga da Evropska unija ne ukine mere protiv Republike Kosova. Ja ne osećam neke tenzije, dakle, ne boravim svaki dan na severu, ali sam u stalnom kontaktu sa građanima tamo. Ima onih koji nisu baš najsrećniji zbog situacije, ali tamo vlada mir“, rekao je Arber Vokri.

Jablanović i Radaković s druge strane tvrde da Vlada Kosova nije ispunila obaveze prema Evropskoj uniji zbog kojih su Kosovu uvedene mere, pre svega jer nije došlo do deeskalacije situacije na severu, ali i zato što nisu ispunjeni ni drugi uslovi EU.

„Situacija nije ni za jedan procenat bolja u odnosu na period od maja ili možda septembra, svi znamo šta se događalo. I dalje imamo specijalne jedinice, i dalje imamo punktove, i dalje imamo netransparentnost, i dalje možda imamo deeskalaciju toga da nemamo dijalog. Nemamo taj interni dijalog gde možemo da razgovaramo Srbi i Albanci o rešavanju problema“, naveo je Radaković.

„Mislim da deeskalacije nema. Ako pogledate baze kosovske policije zbog koje su se pre svega Srbi bunili 2022. godine, ako pogledate bazu kosovske policije na Bistričkom mostu, tu nema nikakve deeskalacije“, rekao je Jablanović.

Aleksandar Jablanović istakao je da je mišljenja da su ostavke gradonačelnika i odbornika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku jedini brz i ispravan put za rešavanje trenutne situacije na severu Kosova. Navodi da je gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi odavno trebao da podnese ostavku, posebno nakon afere „konzumiranja narkotika u zgradi opštine“, ali i zbog očiglednog nepotizma koji vlada u ovoj opštini.

„U opštini Leposavić imate jedan klasičan primer nepotizma. Ja ću, ako dozvolite, za sada samo navesti jedanaest imena iz najuže porodice Ljuljzima Hetemija, aktuelnog gradonačelnika Opštine Leposavić, člana Samoopredeljenja, koji je uposlio 11 pripadnika svoje najuže porodice u administraciju opštine Leposavić“, rekao je Jablanović, nabrajajući zatim imena kako je rekao članove uže i šire familije Ljljzima Hetemija koji su zaposleni  u opštini Leposavić.

Na ove optužbe Jablanovića o nepotizmu i potrebi za ostavkom gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija, zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave, Arber Vokri, odgovara da je “nepotizam u ovom slučaju razumljiv”.

„U nekim okolnostima, nepotizam je razumljiv. Potrebni su vam pouzdani ljudi u radu opštine, naročito u ovakvim periodima“, rekao je Vokri.

Debatu na temu „Referendum na severu – Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promena znak neuspeha?“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.


Komentari posetilaca