Završen Grafest: Milica Stojanović,Anđelka Ćup i Budimir Ničić dobitnici nagrada
17/12/2015 09:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 861 |
|

Gračanica, 16.12.2015.godine: Milica Stojanović, iz Radio televizije Kosova,  Anđelka Ćup iz Medija centra Čaglavica i Budimir Ničić, dopisnik Glasa Amerike,  laureati su ovogodišnjeg četvrtog po redu Grafesta, međunarodnog  festivala dokumentarnog filma i srodnih formi, koji je završen u Gračanici.

 Žiri, koji su činili: Zoran i Svetlana Popović, profesori i filmski reditelji; Branislav Mirtojević, istoričar i teoretičar filma i Đorđe Jevtić, novinar i publicista, nagradio je najbolje radove. Milica Stojanović, novinarka Radio televizija Kosova dobila je nagradu za dokumentrani film „Nerasvetljeni zločin – Goraždevac“. „Ovo nije bilo nikad“, naslov je nagrađene priče o povratku i nemogućnosti opstanka, autorke Anđelka Ćup, novinarke Medija centra u Čaglavici, a za kako se navodi u obrazloženju žirija, britki i sažeti novinarski postupak, inteligentno i duhovito povezivanje činjenica i učesnika, nagradu je za priču „Srbi sve više prodaju imanja na Kosovu“ dobio dopisnik Glasa Amerike, Budimir Ničić.

„Imali smo prilike da na ovom festivalu, prisustvujemo pisanju stranica najznačajnije istorije ovog vremena i čini mi se da bi ta istorija mogla u nekom pravom vremenu da doživi svoj puni sjaj“, istakao je profesor Zoran Popović, govoreći o prikazanim fimskim ostvarenjima.

U takmičarskoj konkurenciji, ovogodišnjeg Grafesta, bilo je 12 ostvarenja domaćih autora, dok je u revijalnom delu prikazano osam dokumentarnih filmova.  Festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Skupština grada Prištine i opština Gračanica. Dom kulture Gračanica, bio je organizator i ovog, četvrtog po redu, Grafesta.


Komentari posetilaca