“Ivkova slava u Prizrenu” izvedena u Gračanici
11/05/2019 12:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1876 |
|

Čaglavica, 11.05.2019. - U punoj sali Doma kulture u Gračanici glumci Prištniskog narodnog pozorišta premijerno su izveli komad „Ivkova slava u Prizrenu“. Predstavu je režirao Bojan Stojčetović po motivima pripovetke Stevana Sremca.

Radnja Ivkove slave smeštena je u Prizrenu, a pijanstvo neumerenost, veselost i naivnost prešla je iz komičnog u dramsko. Priča govori o povratniku Ivku koji nakon dvadeset godina slavi slavu u svom domu. Pored glavnih gostiju dolaze mu i oni nezvani, komšija Kadrija sa svojim „pobratimima“, uzurpiraju mu kuću i prave zulum.

“Prvi put je igramo pred publikom. Dobili smo povratnu informciju mnogo jaču nego što smo očekivali. Znali smo da će da gane ljude, imao sam utisak da smo bili jedno u jednom trenutku i mi na sceni i publika”, rekao je Bojan Stojčetović.

Nakon premijere publika je imala samo reči hvale za predstavu i glumce.

„Stvarno vrhunski odrađeno, sve pohvale. Najviše  mi se dopao sam kraj kada pozove ljude na svoju slavu do godine“, rekao je Đorđe Jorgić

„Dopala mi se predstava, baš puno utisaka i mnogo je poruka koje mogu da se izvuku iz predstave. Krajnja scena kada on govori da do godine dođete kod mene na slavu, to je poruka da ostajemo ovde, rekao je Marko Đekić.

„Fantazija. Da vam kažem, ovo je sve istinito. Ovo je sve tako tužno. Nisam u stanju, čini mi se da se cela tresem kada govorim. Svaka im čast za glumu, istinito, šta da radimo. Plakali smo svi unutra“, rekla je Dobrila Jovanović.

Direktor Narodnog pozorišta Priština, Predrag Radonjić kazao je da je zadovoljan predstavom i reakcijom publike.

„Čini mi se da je ova Ivkova slava, ova adaptacija zapravo Ivkove slave koja se dešava iz kontre – komedija se pretvara u tragediju, pritom u tragediju vezanu za savremeni trenutak našeg življenja na Kosovu i Metohiji i za sve probleme sa kojima se ovde ljudi susreću. Čini mi se da je pun pogodak za ovu ovde publiku, a verujem da će biti vrlo zanimljiva iz tog konteksta i kada je budemo izvodili u toku ovog meseca i u Nišu i Beogradu i mislim da imamo još jednu predstavu Prištinskog pozorišta sa kojom možemo da se ponosimo“, rekao je Predrag Radonjić.

Glumci su se za ovu predstavu pripremali oko dva meseca, a na kraju predstave publika ih je nagradila gromoglasnim aplauzom.

“Sve  je počelo kao komedija i možda su očekivali da se tako i nastavi, ali znajući predstavu koju smo napravili, znao sam da će kasnije biti potpuno drugačije. Napravili smo predstavu koja je najbolja na repertoaru, napravili smo nešto što do sad niko nije napravio, nije lako danas od komičnog teksta napraviti dramu. Od Ivka sam napravio novi drmaski lik, volim što pobeđujem na kraju, što se sve završava uz crkvena zvona, uz paljenje sveće i kalemljenje šljive, to pokazuje da se rađa novi život i da ja ostajem ovde”, rekao je Milan Vasić.

„Večeras je bilo neverovatno, u atmosferi smo osetili smo plač publike. Sada ne znam da li da kažem da nam je to bio cilj, ali jeste, oseti se grč i gorčina, i patnja, i tuga, i strahovi, ali što se tiče mog lika, Sika je sinonim svega onog dobrog što je ostalo na Kosovu, a ostalo je“, rekla je Anika Grujić

Pored Milana Vasića i Anike Grujić predstavu igraju Dejan Cicmilović, Igor Borojević, Aleksandar Mihailović, Sanja Krtović, Ivana Kovačević, Nebojša Đorđević, Tamara Tomanović i drugi. Za scenografiju koja podseća na zgarišta i pogrom, bio je zadužen Goran Stojčetović, za koreografiju Nebojša Gromilić, a za kostime Tatjana Radišić.

 

 


Komentari posetilaca