„Sporazum“: Nastaviće se dijalog dva čoveka, ne dva društva
30/04/2020 09:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1346 |
|

Sporazum, 30.04.2020. - Nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija priliku da formira novu ima DSK, pa politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri smatra da će se to dogoditi uskoro i da će nova vlada, kao i prethodna, imati 15 ministarstava. Njegov kolega iz Beograda Milivoje Mihajlović ističe da će se, nakon izbora nove vlade, vlast vratiti u ruke Hašima Tačija.

Nekadašnji savetnik predsednika Kosova Ramuš Tahiri rekao je u novom izdanju emisije „Sporazum“ da će se nova vlada formirati brzo, pošto je predsednik Tači poverio mandat Demokratskom savezu Kosova. DSK je potom predložila Avdulaha Hotija za novog premijera i počela razgovore sa Alijansom za budućnost Kosova, NISMOM,  manjinskim zajednicama i Srpskom listom.

„Ako se ova koalicija ostvari, imaće oko 64 poslanička glasa, što je dovoljno za izglasavanje poverenja novoj vladi. Problem je što u DSK postoji mogućnost da tri-četiri poslanika ne glasaju, kao i neko od predstavnika manjinskih zajednica. Može se destiti da vlada za jedan glas ne dobije potrebnu većinu. Ono što se zna, na osnovu sporazuma koji je već postignut, ova vlada će imati 15 ministara. DSK će zadržati 6 ministarstava, SL će imati dva, Bošnjačka partija će imati jedno, oni se neće menjati, već ministri Samoopredeljenja. I tu će Alijansa za Budućnost Kosova dobiti četiri, dok će NISMA Fatmira Ljimaja dobiti dva“, kazao je Tahiri.

Bivši direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović ističe da je Beograd zaokupljen epidemijom koronavirusa, te da se, samim tim, neke posebne reakcije ne mogu očekivati.

„Ono što možete čuti u Beogradu, kada je izbor nove Vlade Kosova u pitanju, je to da će se moć vratiti u ruke kosovskog predsednika Hašima Tačija. On se, nakon poslednjih izbora, osetio ugroženim, posebno kada je Aljbin Kurti krenuo u oštru ofanzivu smenjivanja njegovih kadrova sa ključnih funkcija. Očigledno je da će nova vlada imati mnogo više snage, imaće podršku PDK. Mislim da će nova vlada imati oko 90 glasova ako dođe do izbora“, smatra Mihajlović.

Povodom odluke Aljbina Kurtija da preda žalbu Ustavnom sudu jer je Tači dao mandat DSK, Mihajlović i Tahiri su sličnog mišljena - Ustavni sud tu žalbu neće prihvatiti.

„Odluka Hašima Tačija je legalna i legitimna, jer je Kurtijeva vlada rušena dvotrećinskom većinom i nema legitimitet da nastavi rad, da predstavlja zemlju ili da je vodi do novih izbora. Kurti ima pravo da pošlje žalbu Ustavnom sudu, ali ne verujem da će Ustavni sud tu žalbu prihvatiti“, rekao je Tahiri.

„O tome treba da odluči Ustavni sud, ali sam mišljenja da će oni tu odluku izbeći. Biće to prilično nestabilna scena, protesti, suzavac, nemiri“, očekuje Mihajlović.

Na pitanje da li će DSK, kao što je obećala nakon formiranja nove vlade, ukinuti u potpunosti takse i hoće li se vratiti i za pregovarački sto, on je kazao:

„Važno je da se takse ukinu zbog slobodnog tržišta, slobodnog protoka robe i kapitala, to je od vitalnog značaja za biznis. Veoma je važno da Srbija podrži i pokrene regionalnu inicijativu prema EU, da se za građane Kosova osigura vizna liberalizacija. Slobodan protok robe i ljudi doprineo bi zbližavnju srpske i albanske zajednice. Suština je da se otklone prepreke za konflikt, a do dogovora će se stići“, smatra Mihajlović i dodaje:

„EU je dozvolila da dijalog Beograda i Prištine bude razgovor dva čoveka, a ne dva društva. Tako će i biti nastavljen. Što se tiče SAD, oni su uvek bili prisutni u dijalogu, pokušaće da zadrže prisustvo. Ipak, ova godina je izgubljena zbog trenutne situacije. Nastavak dijaloga možemo očekivati tek sledeće godine, sredinom maja meseca. Srpsku stranu u nastavku dijaloga predstavljaće predsednik Aleksandar Vučić, dok će Hašim Tači biti predstavnik Kosova. Ričard Grenel će imati glavnu reč, dok će uloga Miroslava Lajčaka zavisiti od toga koliki će saveznik biti Grenelu", poručuje Mihajlović.

Ramuš Tahiri smatra da će to biti dobrovoljan dijalog, u interesu dve zemlje i dva naroda, da ništa neće biti nametnuto, kao i da je učešće SAD neminovno u njegovom nastavku.

„Kosovo se ne može zamisliti kao nezavisna država bez podrške SAD, ali bez međusobnog priznanja nije moguć dijalog“, poručio je Tahiri.

Gosti emisiji „Sporazum“ govorili su i o donaciji hiljadu testova od strane Srbije Kosovu. Mihajlović je podsetio da konflikti u svetu nisu rešavani njihovim produbljivanjem ili guranjem pod tepih, već se „jednostavno mora igrati otvorenih karata“. Tahiri smatra da je donacija tih testova "došla u prvo vreme za Kosovo".

 


Komentari posetilaca